(VIDEO) Simbol Dalmacije i dalmatinske pjesme danas slavi rođendan! Sretan rođendan najboljem pjevaču svih vremena!

Facebook

Dana 16. srpnja 1941. u Tribunju je rođen hrvatski pjevač zabavne glazbe, “živa legenda”, Mate Mišo Kovač. Smatraju ga ikonom Dalmacije i nogometnog kluba Hajduk te navijačke skupine Torcida.

Tijekom svoje polustoljetne karijere, prodao je više od 20 milijuna ploča (i drugih nosača zvuk), kako u Hrvatskoj, tako i u bivšoj Jugoslaviji. Karizmatični i temperamentni Dalmatinac postao je jedan od najpoznatijih i najkarizmatičnijih hrvatskih pjevača.

Šezdesetih godina prošloga stoljeća zainteresirao je javnost obradama brojnih stranih uspješnica, da bi već sedamdesetih osvojio estradu vedrim pjesmama tipičnog mediteranskog, dalmatinskog melosa.

Na vrh glazbene scene u Jugoslaviji doveo ga je nastup na sarajevskom festivalu “Vaš šlager” 1969. gdje je nastupao s pjesmom Đorđa Novkovića “Više se nećeš vratiti”. Pjesma mu je donijela pobjedu na festivalu te je bila druga najprodavanija ploča Jugotona te godine. Dvije godine poslije, pobijedio je na Splitskom festivalu s pjesmom “Proplakat će zora” koja se prodala u više od 300.000 primjeraka,. Svu zaradu od prodaje ploče dao je za izgradnju autoceste Zagreb – Split.

Godine 1982. godine izdao je već deveti studijski album “Dalmacija u mom oku” koji je zbog velikog broja prodanih primjeraka dobio certifikat “Zlatna ploča”. U razdoblju između 1985. i 1988. godine nastaju njegovi najveći hitovi, poput “Jedan dan života”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Ti si pjesma moje duše”, “Odavno više ne plačem zbog tebe” i mnogih drugih.

Brkove, koji su ubrzo postali njegov zaštitni znak, pustio je tijekom oporavka od nesreće koju je doživio 1971. godine kod Zadra, nakon koje mu je ostao ožiljak iznad gornje usne.


Ženio se triput. Prva mu je supruga bila Ljubica Komadina od koje se razveo četiri godine poslije. Godine 1970. upoznao je Anitu Baturinu, negdašnju Miss Jugoslavije s kojom se kasnije vjenčao i dobio dvoje djece, sina Edija i kćer Ivanu koja je također završila u glazbenim vodama.

Njegov sin Edi 1992. u Zagrebu je smrtno stradao pod sumnjivim okolnostima. Iako je policija utvrdila da je riječ o samoubojstvu, Mišo se nikad nije pomirio s tim. Ubrzo se razveo od Anite, a zatim je igubio i majku te brata Ratka, dok se kći Ivana borila s ovisnošću. Zbog svega toga, obolio je od teške depresije zbog čega je u siječnju 1999.  pokušao samoubojstvo. Među pismima potpore, posebno se ističe ono tadašnjega predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je umro krajem iste godine.

Nakon što je preživio pokušaj samoubojstva, oporavio se i ubrzo se oženio s Lidijom Pintarić. U spomen na sina, objavio je singl “Pjesma za Edija”, a nakon koncerta Noć svijeća kojeg je 1993. godine održao na Poljudu pred 50 000 ljudi objavio je da više neće nastupati. Nakon toga je održao još nekoliko oproštajnih koncerata i ipak se nije povukao sa scene. Tijekom rata je snimio nekoliko domoljubnih pjesama, a 1996. godine je održao koncert Svojoj vjernoj publici.

Nakon oporavka od pokušaja samoubojstva, održao je veliki koncert u Domu sportova te je uslijedilo nekoliko novih albuma, poput “Budi čovjek dobre volje” i “Mir u srce”, a samo godinu dana poslije sa skladbom V”raćam ti se Dalmacijo mati” pobijedio je na Splitskom festivalu. U New Yorku je za hrvatske iseljenike održao dva koncerta 2001. godine, a polovicu prihoda od koncerata je donirao obiteljima vatrogasaca koji su poginuli 11. rujna u New Yorku.

Godine 2006. snimio je album “Ja sam kovač svoje sreće” na kojem je gostovala i njegova kći Ivana. Iako je najavio kraj karijere i dalje je nastupao, a s klapom Rišpet snimio je pjesmu “Sunce mi od tebe dolazi”, dok je 2013. s Arsenom Dedićem snimio duet “Mi smo lišće s iste grane”.

U karijeri je pet puta proglašen pjevačem godine, a 1989. i “osobom godine” u bivšoj Jugoslaviji. Godine 2012. dobio je Porina za životno djelo, a osim toga dobitnik je brojnih dijamantnih, zlatnih i srebrnih ploča te diskografskih i festivalskih nagrada. Posjeduje i Zlatnu pticu, priznanje koju je nekadašnji Jugoton dijelio izvođačima koji su imali milijun prodanih primjeraka. Institut hrvatske glazbe mu je 2005. godine uručio priznanje za najveći broj prodanih ploča u povijesti hrvatske diskografije.

 

Mišina pjesma “Poljubi zemlju” nakon finala na Olimpijskim igrama u Londonu postala je neslužbena himna hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Mišo se, inače, okušao i u glumačkim vodama. S Radom Šerbedžijom 1972. glumio je u filmu “Poslijepodne jednog fazana”.

Iako je narušena zdravlja, našoj velikoj legendi želimo još mnogo godina pjevačke karijere…

– Sretan rođendan ćaća moj! Mir u srce i kufer pun zdravlja! – poručila je Ivana Kovač svom tati pored fotografije na kojoj mu sjedi u krilu i mazi ga po licu.

Naravno da je ta njezina zadnja, emotivna objava oduševila sve one koji je prate. Ipak je riječ o pjevaču s daleko najviše prodanih ploča zabavne glazbe u Hrvatskoj. Pet puta je proglašavan pjevačem godine, a 1989. godine proglašen je za osobu godine u bivšoj Jugoslaviji.

Nedavno je proglašen najboljim pjevačem svih vremena, a održan je i koncert u čast 50 godina umjetničkog rada Miše Kovača.


Komentari