(VIDEO) OVO JE NAJLJEPŠI STAN U ZAGREBU: Poznata kolekcionarka otvorila vrata svog doma, stižu joj tisuće posjetitelja

Screenshot: HRT

Manje poznati biser u turističkoj ponudi Zagreba je stan poznate kolekcionarke Dagmar Meneghello koja se nakon gotovo 60 godina s Palmižane vratila živjeti u metropolu, a sa sobom je s otoka ponijela nevjerojatnu kolekciju umjetnina koje je tamo skupljala.

U svom privremenom stanu na Krležinu gvozdu, naime, ima veliku interaktivnu izložbu koja je za posjetitelje dostupna petkom i subotom poslijepodne. U četiri sobe rasporedila je četiri vizualne priče koje mijenja svaka tri do četiri mjeseca.

‘Ja sam to smatrala i velikom čašću, ali i dužnošću da pustim ljude da uđu u moj stan, da vide na koji način možeš sebi obogatiti život. Veliki muzeji i galerije sve više prerastaju u showroom, jedan stan u kojem ti slažeš stvari po svojoj duši jer te stvari onda govore na drukčiji način, onda one služe svrsi. U galeriji su osvijetljene i potpuno otuđene. Kad ih doneseš u svoj život, one postanu dio tebe i ti se s njima nosiš, na dobar ili loš način’, izjavila je Meneghello za HRT-ovu emisiju ‘Kod nas doma’.

Umjetničko bogatstvo koje posjeduje sada, u 80. godini života, pokušava osigurati i omogućiti ‘da se ne podijeli okolo’.

Screenshot: HRT

‘Radim na sređivanju svoje kolekcije. Napravila sam zakladu. Moja djeca su se složila da će tu zakladu voditi dalje, da slike koje sam ja žrtvovala kupujući i stvarajući mlade umjetnike, radeći s njima, kroz 60 godina da ostanu, da se ne mogu prodati, zanemariti… Ja ih popisujem, radim na njima, ali na taj način da uvijek uzimam jednu temu i onda živim s tom temom, s tim umjetnicima po tri, četiri mjeseca’, objašnjava Dagmar.

Svim ljudima, bez obzira na društvebi, umjetnički ili imovinski status, savjetuje – malo umjetnosti. Kako kaže poznata kolekcionarka, ‘dobra umjetnost liječi dušu’.

‘Čovjek u svom domu treba smiriti sve loše konotacije koje je imao vani i treba se ponovno napuniti snagom. A da bi se to dogodilo, kako je rekao jedan čovjek, treba tri stvari – pročitati barem jedan stih ili jednu stranicu dobrog romana, čuti jednu dobru kompoziciju i vidjeti jednu dobru sliku’, savjetuje Meneghello.

‘Ja sam 60 godina skupljala umjetnost i imam ogromnu kolekciju, ali to je nešto posebno… Ljudi ne moraju tako, mogli bi imati tri ili četiri slike već ujutro kad ih pogledaju, da osjećaju movens, snagu za čitav dan’, preporučuje poznata kolekcionarka koja sa svim posjetiteljima izložbe rado priča o životu i umjetnosti.


Komentari