(VIDEO) Ovako izgleda život s autističnim dječakom: Tomi je najveća radost svojim roditeljima

Foto: Screenshot

Da riječ ‘patka’ nekome može promijeniti svijet, najbolje zna 38-godišnja Ivana De Mol. Ovoj televizijskoj montažerki upravo je ta riječ izmamila osmijeh na lice kad je prije dvije godine njezin 7-godišnji sin Tomi, koji do tada nije razgovijetno i smisleno govorio, uz pomoć njezinih edukativnih videozapisa prvi puta počeo pričati. Hrabroj mama iz Zagreba rodila se velika ideja da pomogne sinu koji ima autizam, a na kakvu je zamisao došla, otkrila je upravo nama.

Kad je prije sedam godina na svijet donijela zdravog dječaka Ivaninoj sreći nije bilo kraja, ali njihov život tri godine kasnije u potpunosti se promijenio. U vrtiću u Nizozemskoj Tomi se nije odazivao odgajateljicama, mislili su da je to zbog jezične barijere Ivane i supruga. međutim dolaskom u Hrvatsku za ovu obitelj uslijedio je šok. Tomiju je utvrđena dijagnoza – autizma.

“Nitko vam odmah u startu ne kaže što će biti jer nitko ne može znati što će biti. Može trajati godinu, dvije, tri, može se izgubiti dijagnoza, može biti gore. Nitko vam ne može dati odgovor na to pitanje, ali uvijek ostaje ta nada da će na kraju sve biti ok”, kaže nam Ivana.

Ovoj 38-godišnjoj hrabroj majci nije bilo lako. Zbog ljubavi prema sinu napustila je posao televizijske montažerke i cijeli svoj dan, ali i život posvetila je svom Tomiju i brizi za njega.

“Tu kod nas nema izbora, nema mjesta gdje vi možete ostaviti svoje dijete četiri ili pet sati i misliti si ‘E sad je on na dobrom mjestu koje mu koristi’ i sad ti možeš biti bezbrižan i raditi – toga nema kod nas. Nemaš izbora. Ja da sam imala izbora, ja bih radila, obožavam svoj posao”, tvrdi.

Trud, rad i neprestana želja da sinu omogući najbolje djetinjstvo ono su za što se Ivana sa suprugom i obitelji bori svakog dana: “Moj Tomi je sretno dijete. On je zadovoljan, on je sretan u svojoj koži. Mi smo njemu dopustili da bude svoj, on nema nikakvih negativnih ponašanja”.

On ima te neke svoje specifične stvari koje ga čine sretnim i koje su u principu bliskost između nas. Ne igramo se ‘Čovječe ne ljuti se’, ali tijekom vremena imaš s njim taj neki odnos dodirom i blizinom i takvim stvarima komuniciramo više nego riječima. Ne nekakva škakljanja, lovljenja. On se voli grliti, da ga se stisne”, nastavlja Ivana.

Nemogućnost rada nije je spriječila da za dobrobit sina ne radi ono što najbolje zna – edukativne filmiće za djecu. Ubrzo nakon pokrenula je “Pametnjakoviće” – portal za pomoć pri učenju djeci kojoj slabije ide i za djecu koja imaju poteškoće.

“Njegova prva reakcija je bila fantastična. Vidjela sam što on voli gledati na YouTube-u i htjela sam to prebaciti na hrvatski jezik i potaknuti ga da ako ne funkcionalno da barem pokuša izgovarati i onda sam pogodila pjesmicu na uvodnoj špici koju on kad čuje, dotrči odmah”, kaže mlada majka.

Tomiju je teško reći što želi i što hoće pa ova majka ističe da ga s posebnom pažnjom mora slušati i paziti da bi se zadovoljile njegove potrebe: “Ako me išta naučio, to je strpljenje i jako je zanimljivo kako se to sad održava na moju kćer. Ja sam beskrajno strpljiva osoba. Tomi me programirao da izbjegavam konflikte”.

Iako je sinu omogućila da uz edukativan video sadržaj nauči riječi, Ivana je skromna i ističe da je to najmanje što je mogla napraviti za biće koje joj je sve na svijetu: “U tom trenutku kad odlučiš imati dijete, onda odlučiš tom djetetu dati najbolji start u životu i nemaš tu što biti ponosan na sebe. To je tvoja dužnost, roditeljska, koju si izabrao onog trenutka kad si odlučio imati dijete, a bit ću ponosna na njega ako on nešto postigne u životu”.

U ovoj trojezičnoj obitelji uvijek je veselo. Međusobno se sporazumijevaju na engleskom, ali Ivana uči Tomija i njegovu mlađu sestru hrvatski, a suprug dodaje i nizozemsk: “Nama kao nas 4 je ugodno. Miješamo sva tri jezika, to je ‘kuršlus’ jezični, ali nemamo frke. Ima teških dana kad ti je svega dosta, ali ovako ne bih ništa ja mijenjala. Ne bi ga mijenjala da bude on nešto drugo. Lijepo nam je”.

Uz to da Tomi odrasta uz osmijeh na licu, Ivani je ambicija jednog dana proizvoditi kvalitetan program za djecu i mlade jer ističe – i djeca s poteškoćama žude za zabavom.


Komentari