(VIDEO) Oni su sada najsretnije njuškice u gradu, a malo je falilo da i njihova sudbina bude tužna

Foto: Screenshot

Napušteni psi koji lutaju u potrazi za hranom i zaklonom i štenad odvojena od majki, prizori su to hrvatske stvarnosti koju volonteri gledaju svakodnevno. Zato razmislite – ako možete, svaki je dan idealno vrijeme za udomiti napuštenu životinju, a kako dlakave njuškice mogu promijeniti vaš život uz malo kreativnosti doznajte u nastavku.

Oni više nisu sami i to zahvaljujući njima, Almi i Morani koje su odlučile svoje vrijeme i ljubav dati njima. Napuštena Gili krivac je za početak Almine priče u kojoj želi skrenuti pozornost na svijet u kojem treba pomagati drugima. Ova 23-godišnja djevojka zato je odlučila napisati slikovnicu o udomoljavanju psa.

“Kad sam vidjela koliko zapravo napuštenih pasa ima, skužila sam da moram napraviti nešto u vezi toga i ono što sam ja mogla najbolje napraviti je napisati slikovnicu koja potiče na populariziranje pasa”, govori Alma Pongrašić, autorica knjige.

Za one koje nitko nije udomio brine se Alma, a plan joj je održavati radionice i predavanja u školama kako bi najmlađe naučila brinuti o životinjama.

“Od svake prodane slikovnice 50 kuna ide za donaciju hrane i lijekova za druge manje azile diljem Hrvatske”, govori Alma.

Glavni junaci slikovnice pričaju priču o svojoj samoći, tuzi, strahu i nadi. Šalju nam istovremeno poziv za pomoć.

“Ja se stvarno nadam da će ova slikovnica potaknuti barem jednog čovjeka da udomi psa i ako se to desi, ja ću stvarno biti presretna, ali evo već sad vidim da se ljudima polagano otvaraju oči i da su svjesni kakva je zapravo situacija”, rekla je.

Kako se osjećaju napuštene životinje koje u azilima čekaju svoju obitelj, Alma zna najbolje. Više od godinu dana volontirala je u Dumovcu.

“Bilo je jedno definitivno zanimljivo iskustvo zato što, mislim u jednu ruku je tužno kad vi vidite koliko zapravo napuštenih pasa ima, ali taj osjećaj, tu ljubav koji ti psi vama daju to je stvarno nešto neprocjenjivo”, zaključuje Alma.

Iz Velike Gorice u atelje zagrebačke modne dizajnerice Morane Krklec stigla je Naša. Njihova ljubav započela je prije tri godine, a upravo je Naša potakla Moranu na izradu igračaka za pse.

“Oduvijek imam hrpu tog tekstilnog otpada i uvijek sam razmišljala što bi mogla s tim napraviti da se baš samo ne baca u smeće, da na neki način recikliram, i onda sam počela za nju plesti kad mi je ušla u život”, kaže Morana.

U prosincu prošle godine pokrenula je humanitarnu akciju za pomoć napuštenim životinjama u azilu. Izradila je stotinjak igračkica, ali tu ne planira stati.

“Još ih radim zato što ih planiram dati curama u sklonište, da baš peseki imaju, i dokle god će biti interesa, ja ću akciju održavati i bit će mi drago kad se nešto skupi da pomognemo malo azilu”, rekla je.

Iako danas šiva, Morana je kao djevojčica imala druge planove.

“Kao mala sam uvijek govorila da ću biti veterinar koji će živjeti na velikoj farmi s hrpom životinja i ja ću njih liječiti i to je onako bila moja vizija mene u budućnosti”, govori nam dizajnerica.

To se nije ostvarilo, ali Moranu to nije spriječilo da pokaže svoju ljubav prema životinjama. Kao i Alma, ističe da je pas stvarno čovjekov najbolji prijatelj.

“Pas stvarno živi u sadašnjem trenutku i ne opterećuje se ovim što je bilo i onim što će biti, što mi konstantno radimo i što nam uvelike otežava život.”

Morani je želja jednog dana održati modnu reviju sa psima, dok je Almi u planu udomiti pet psa jer zna koliko je njezin život ispunjeniji od kad ima Gili.

“Gili je promijenila moj život totalno i to je sve bolje. Ja od kad je ona sa mnom, toliko se smijem, toliko je smješna, to je stvarno jedan toliko divan pas i ja svakome preporučam da udomi psa jer život će vam se promijeniti neopisivo na bolje”, govori Alma.

Ove djevojke pravi su primjer kako s malo kreativnosti možete pomoći njima – psima koji nam uveseljavaju život svojom odanošću i vjernošću. Ako razmišljate o psu, razmislite i o opciji udomljavanja, vjerujte, nećete požaliti!


Komentari