(VIDEO) NINA KRALJIĆ: ‘Poanta je ostaviti nešto budućim generacijama i biti autentičan od početka do kraja’

Osebujna i nekovencionalna umjetnica koja je na hrvatsku glazbenu scenu donijela dašak svježine i noviteta.

Nina Kraljić svoj je put započela u showu The Voice kao pobjednica prve sezone, a već se tada izdvajala svojom osebujnošću i jedinstvenošću, što glasom, što originalnim izvedbama kroz koje je publici predstavila svoju iskrenu ljubav prema glazbi.

Prošle je godine u listopadu objavila svoj prvi album Samo kojim se predstavila publici.

Zajedno s nama zavirite u osebujni svijet mlade hrvatske umjetnice.

NinaKraljic_2016_Photo04_cc_Zeljko_Koprolcec_UniversalMusic

Autentična od početka do kraja

Nina je, kaže, prvo naučila pričati i pjevati, a tek puno kasnije hodati. Znala da je da glazba njezin poziv, no često je bila i frustracija.

Ponekad sam bježala iz umjetničke sfere u druge poslove koji su naizgled sigurniji i manje invazivni“, kazala je Nina.

Kako to uvijek biva, mediji, publika i vanjski svijet često utječu na samog umjetnika, Nina kaže da nije lako ostati dosljedan, no to je jedini način da se učini nešto značajno i dugotrajno.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Poanta je ostaviti nešto budućim generacijama i biti autentičan od početka do kraja. Sve utječe na mene, ali i ništa jer sam kao mala već bila dosta karakterna i svoja, iako sam senzitivna na okolinu, zbivanja, tuđu energiju i slično. Zato moram jako pažljivo birati svoje okruženje i poslovno i privatno.“[/box]

Budući da je dugo patila od osjećaja nerealiziranosti mnogih unutarnjih mogućnosti koje je znala da posjeduje, a nisu izlazile na površinu, Nina u jednom trenutku htjela odustati od glazbe i showbusinessa. Uz to je, kaže, jako osjetljiva na školstvo i nije se našla u klasičnom obrazovanju iako je uvijek išla u barem dvije škole.

Na kraju mi je uvijek bila draža praksa od teorije i slobodno pretraživanje sebe i vlastitog stila. Radila sam razne poslove i zadržala se na sinkronizaciji crtića i pjevanju. Živim svoj život i mogu reći da sam prošla svašta i da ništa ne bih mijenjala“, priča nam mlada pjevačica.

Sljedeći mjesec, 16. ožujka, adaptacija popularnog animiranog filma iz 1991. godine – Ljepotica i zvijer – stiže u hrvatska kina, a Nina Kraljić posudila je glas za sinkroniziranu verziju kao Belle.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Umjetnost je moćan alat za činiti značajne stvari, pomicati granice i podizati one bitne nematerijalne stvari na svjetlo dana.“[/box]

Prvi album Samo

Nina je prošle godine u listopadu objavila svoj prvi album Samo, riječju koja, kaže pjevačica, prikazuje svu skromnost, jednostavnost i izravnost.

Želim da se svi koncetriraju samo na ono bitno, na srž i ljepotu stvaranja, i da se slavi glazba i umjetnost”, dodala je.

Promociju albuma održala je u klubu Sax 26. siječnja ove godine te predstavila svoj svijet unutar albuma kroz 12 pjesama. Ovim je albumom Ninin umjetnički put tek počeo, a vjerujemo da nas već u bližoj budućnosti čeka još divnih projekata osebujne umjetnice koja je unijela dašak noviteta na hrvatsku glazbenu scenu.

Inspiraciju, kaže, pronalazi u svemu, a najviše u ljubavi jer smatra da je sve ljubav, tako da se u svemu može i naći inspiracija.

Mi danas naglašavamo samo ljubav između partnera, a ljubav je toliko toga. Sveobuhvatna je“, istaknula je naša sugovornica, kojoj je vječni glazbeni uzor legendarna izraelska pjevačica Ozra Haza.

FOTO: David Oguic
FOTO: David Oguic
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]

Osvojila je prvu nagradu u natjecateljskoj emisiji The Voice – Najljepši glas Hrvatske 2015.

Izabrana je kao predstavnica Hrvatske na Euroviziji 2016. u Stockholmu pjesmom Lighthouse. te izborila nastup u finalu.

Prošlogodišnja je dobitnica diskografske nagrade Porin za novog izvođača godine, a nominirana je u još dvije kategorije (za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji aranžman za pjesmu Zaljuljali smo svijet)[/box]

‘Nikad ne pjevaš istu pjesmu jednako jer se nikad ne osjećaš jednako’

Prošle je godine Nina branila hrvatske boje na Eurosongu pjesmom Lighthouse.U prvoj polufinalnoj večeri Nina Kraljić izborila je nastup u finalu kojim se Hrvatska nakon dvije godine vratila u natjecanje za pjesmu Eurovizije.

Za nju je Eurosong, kaže, bio projekt koji je odradila najbolje što je mogla s obzirom na date mogućnosti. Nakon što je Eurosong završio, naučila je, dodaje, što treba te nastavila raditi na drugim projektima.

Svaki joj je nastup, kaže, poseban na svoj način i drugačiji, a čar ove profesije je, dodaje Nina, zabilježena ljepota trenutka.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Upoznam toliko divnih ljudi, pjesama, instrumentalista, situacija… Nikada ne pjevaš istu pjesmu jednako jer se nikad ne osjećaš jednako i uvijek je neka druga prilika u pitanju i okolnosti koje je okružuju.“[/box]

Nedavno je nastupala i u Češkoj i Slovačkoj, a sve je, kaže, bilo jako filmski; posebna priča koja ostane zauvijek u sjećanju.

Od prijevoza privatnim avionom jer je menadžer benda Elan ujedno i pilot, obilasku raznih gradova, nastupanju u arenama pred 15 000 ljudi, svaki dan nešto novo i drugačije“, ispričala nam je pjevačica.

NinaKraljic_Snijeg_videostill_UniversalMusic

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Najljepši osjećaj je kada se stvori konekcija između tebe, benda i publike. Kao da svi dijelimo jedan moment uživanja i zajedničke terapije.“[/box]

‘Živim u sadašnjem trenutku, to mi je najbitnije’

Kaže da danas umjetnici trebaju vjerovati u sebe i svoje sposobnosti bez ikakvih sumnji.

Nekima nikad nije dovoljno novca, nekima je bitno unutarnje ispunjenje i kreativnost u radnom okruženju, nekima je svejedno; samo da se radi. Osobono volim kombo jednog i drugog. I zadovoljna sam onim što sam stvorila“, istaknula je naša sugovornica.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Mladim umjetnicima Nina je poručila da budu uporni i da slušaju svoju intuiciju i unutarnji glas čak i onda kada ga nitko drugi oko njih ne razumije.[/box]

To će se dešavati pogotovo ako će se mijenjati stanje svijesti oko tebe“, istaknula je Nina.

Zadovoljna je, kaže, svime što je postigla i želi nastaviti polagano i kontuirano kretati prema naprijed.

Već sam mnoge svoje snove ostvarila i samo nastavljam dalje raditi i stvarati. Živim u sadašnjem trenutku, to mi je najbitnije“, zaključila je mlada pjevačica.


Komentari