(VIDEO) Jelena Veljača pričala o spolnom zdravlju: ‘Ja sam imala oko 15, on je bio spremniji od mene’

Glumica, producentica i aktivistica Jelena Veljača s glazbenicom i voditeljicom Idom Prester pričala je o svojim prvim seksualnim iskustvima, gdje se informirala o seksualnom ponašanju i bolestima.

Video je objavljen u sklopu serijala #volimzdravlje.

“Seks je nešto lijepo, ali ako je odgovoran. Pubertet je razdoblje gdje seks može biti prostor zlostavljanja, djevojke se upuštaju seksualne odnose prije nego što su spremne”, rekla je Veljača.

Navela je i primjer iz vlastitog iskustva kada je odbila prvi seks s dečkom u kog je bila jako zaljubljena.

“On je danas poznati frajer u gradu, divan tip. Mi smo se nešto ljubakali, bili smo na kućnom tulumu. On je bio spremniji od mene, ja sam imala 15 ili 16 godina. Bila sam dovoljno osnažena da mu kažem ne, a često curice pristanu da se ne bi osjećale odbačeno i prezreno. Meni je taj predivni frajer rekao: Kaj ti glumiš Donnu iz Beverly Hillsa?”, rekla je Veljača.

‘U redu je reći ne’

Rekla je i kako ju njegova reakcija nije pogodila.

“Bilo mi je debilno s njegove strane. On nije postao moj dečko, želim reći da je u redu reći ‘ne’, u redu je isto tako reći ‘da’ ako se ponašamo odgovorno. Seksualna zaštita nije tu samo zbog trudnoće nego i zbog užasnih spolnih bolesti, od kojih je SIDA najgora”, objasnila je Veljača.

Progovorila je i o tome na koji je način dobivala informacije o seksu.

“Moji roditelji su bili vrlo liberalni i otvoreni. Nije to bilo u američkom stilu, ali bilo je potpuno normalno spomenuti seks, gledali smo zajedno film gdje su scene ljubakanja. Televizija je bila velik izvor informacija. Te neke sublimnalne poruke su moji roditelji lovili zajedno sa mnom. Nisu moji roditelji bili u stilu hajde da ti pokažem kako se navlači kondom”, objasnila je.

Objasnila je i tko ju je naučio navući kondom.

“Znaš što – nitko, ali sam to nekako znala. Nije to neka velika filozofija, ali ako se toga bojiš, ako te sram otići u dućan i kupiti ga onda će ti biti problem i koristiti ga. To u mojoj obitelji nije bilo stigmatizirano. Kupovanje uložaka je bila normalna stvar, nismo od toga radili bauk, stvorila se atmosfera slobode u mojoj obitelji”, objasnila je.

Rekla je i kako će svoju kćer učiti po modelu svojih roditelja.

“Mislim da ću ponoviti model koji su moji roditelji prakticirali sa mnom. Ne moramo imati audijenciju o seksu, cijepit ću Lenu protiv HPV-a, daj bože da se izmisli cjepivo protiv HIV-a, ali znam da ću razgovarati o tome koliko je važno se šititi tijekom seksualnog odnosa”, zaključila je.


Komentari