(VIDEO) JEDINA U HRVATSKOJ! Upoznajte mladu Zagrepčanku koja pleše na ribičkom flaksu

Dok su brojne djevojčice roditelji upisivali na balet Nikolinu Komljenović je više zanimao suvremeni ples i cirkus. Više od 20 godina pleše na svili, a zbog predstave odlučila je otići korak dalje. Umjesto da hvata ribe ispod Savskog mosta ova mlada Zagrepčanka visi s njega i to na neobičnom materijalu, a o čemu je točno riječ i kakve sve ozljede zbog toga trpi otkrila nam je ona sama.

“Roditelji su u početku bili malo u strahu, ali su brzo to prihvatili.  S vremenom je ples iz hobija prerastao u posao”, kaže nam Nikolina.

Ples na svili nova je vrsta rekreacije koja je zaludila brojne Hrvatice, ali i Hrvate no Nikolina je posebna mlada žena. Pomakla je granice zračnih akrobacija i jedina je u Hrvatskoj, ali i u svijetu koja pleše na ribičkom flaksu.

“Bilo je momenata kad mi nije bilo svejedno ili kad bi se uplašila. Ova aktivnost koliko god da je super i divna, može biti opasna po život. Ako nešto krivo napraviš može se dogoditi pad ovisno na kojoj si visini i imaš li nešto ispod. Naravno u cilju je da se opasne situacije ne događaju i svedu na najmanju moguću mjeru”, objašnjava.

Za ples na flaksu morate biti fleksibilni i uporni, ali ovakav način izražavanja ima svoju cijenu. Svaki pokret mora biti pomno isplaniran. Ipak i uz svu pažnju i koncentraciju i Nikolini se jednom prilikom dogodila nezgoda u zraku koje se danas nerado sjeća.

“Moraš biti skoncentriran u tom momentu jer čim zaboraviš ili uđeš u automatizam, može se dogoditi kobna greška. Imala sam jedan pad na glavu direktno, no bila je strunjača dolje. Išla sam poslije na provjeru, samo su me boljela leđa i svi mišići narednih tjedan do dva”, tvrdi Nikolina.

Ova diplomirana pedagoginja ne radi u struci, ali ističe da joj to znanje na kreativan način pomaže u plesu kao i stvaranju predstava, a zbog čestih ozljeda tu je za nju i fizioterapeutkinja.

“Ako bi mi koja nit otišla ili ako bih samo previše težine stavila, tada bi se vidjele masnice odnosno linije po leđima ne baš krvave, no ne i daleko od toga”, priča nam Nikolina.

“Ja nemam osjećaj da sam jaka u glavi, ali postoji motor u meni koji stalno hoće ići dalje i želi raditi”, dodaje.

Dok se u svijetu iznimno cijeni ‘neobične’ umjetnike te ih se nagrađuje velikim novčanim zaradama u Hrvatskoj se od ovog posla, Nikolina priznaje, ne može pošteno živjeti.

“Prosječna plaća? Nikako, dapače ispod ikakve prosječne plaće. To što se dobiva za projekte jako malo s obzirom na uloženo vrijeme i to je vječita borba. Ako se gleda koliko bi se realno trebalo davati ljudima honorare za te projekte to je uvijek 50 posto manje”, ističe.

“Jednostavno kad imaš taj poriv i volju i ljubav prema tome onda ne razmišljaš o tome hoće li mi to donijeti plaću li ne”, kaže Nikolina.

Iako fizički i mentalno zahtjevan ples zbog kojeg treba puno odricanja i treniranja Nikolina je sretna što ima priliku raditi ono što voli, a svima koji se predomišljaju odustati poručuje sljedeće.

“To je velika ljubav, pa ne doživljavam to kao odricanje kad moram birati hoću li se baviti s plesom ili ću otići s prijateljima negdje. Treba biti uporan i ako se odlučite baviti ovakvom nezavisnom disciplinom, imajte na umu da stvarno nije lako”, zaključuje.

Komentari