(VIDEO) Iva Jureša nije ni znala da će je ples oko šipke zavrtjeti oko malog prsta, evo što kaže o predrasudama s kojima se susreće putem

Foto: Instagram

Zagrepčanka Iva Jureša nekad je bila balerina, plesačica suvremenog plesa i jazz dancea, ali svega se toga ‘odrekla’ jer je ljubav pronašla u plesu na šipci. Uz ambiciju da postane učiteljica u školi – djecu, ali i žene željela bi podučavati pole danceu. S kakvim se predrasudama sve susreće i zašto ovaj sport iziskuje tolike ozljede, otkrila nam je sama Iva.

Kad je prvi put otišla na trening i obula baletne papučice, Iva Jureša znala je da je ples ono čime se želi baviti čitav život. Danas 23-godišnja Zagrepčanka ipak nije balerina već se sedam godina bavi pole danceom. Iako je 2017. službeno postao sportom, o pole danceu i dalje ima predrasuda. Mišljenja oko ovakvog plesa su podijeljena

“Predrasude naravno postoje kao i u svemu drugome, a ne samo u pole danceu i to je normalno. Smatram da živimo u takvom društvu koje jednostavno gleda drugačije na taj ples, povezuje to sa striptiz klubovima i ja osobno nisam doživjela negativne komentare na svoju sreću, ali znam od drugih osoba da jesu”, kaže mlada plesačica.

“Smatram stvarno da smo mi pole danceri polako počeli rušiti te predrasude i da napredujemo, veselim se i nadam se da će s vremenom biti sve bolje”, iskrena je.

Na negativne komentare studentica Učiteljskog fakulteta se ne osvrće jer zna kako je pole dance ples s emocijom, ali kad se sa 16 godina ‘upustila’ u avanturu s novim hobijem nije sve išlo tako glatko. Naišla je na brojne poteškoće.

“Najveću prepreku mi je stvaralo društvo i strah od osuđivanja i prepreka. Odlučila sam pokrenuti svoju Instagram priču u kojoj sam počela objavljivati slike i videe gdje sam počela dobivati puno pozitivnih komentara i to mi je dalo vjetar u leđa. Druga prepreka mi je bio strah od visine. Zbilja je neugodno kada si dva ili tri metra gore, zakačen si s jednom nogom na šipku, a visiš glavom prema podu i normalno je da to stvara neugodnosti i strah, ali imala sam sreću jer sam imala trenericu koja me bodrila i hrabrila i uspjela sam se riješiti tog straha”, govori nam Iva.

Ipak Ivu veseli što je okružena ljudima koji razumiju da se radi o sportu povezanom s gimnastikom, koji iziskuje puno rada i truda te koji zahtijeva snagu i disciplinu. Velika podrška su joj obitelji i bližnji koji je ohrabruju u teškim trenucima.

“Moram priznati da su u početku bili malo skeptični, ali kada su se upoznali s time, kad su malo prosurfali, kad sam im ja pokazala slike, videe poznatih pole dancera očaralo ih je kao i mene i od tada su mi pružili bezuvjetnu podršku. Mama mi je najveći oslonac u tome svemu, na njenu inicijativu sam se prijavila na svoje prvo natjecanje jer se sama nisam htjela prijaviti zbog nedostatka hrabrosti i samopouzdanja. Ona mi je bila podrška i omogućila mi je šipku, kupili smo je doma i napravila sam si svoj prostor gdje treniram svakodnevno”, kaže.

Njezini treninzi sastoje se od zagrijavanja, istezanja te rada na fizičkoj snazi. Kako ne bi došlo do ozljeda, višesatne pripreme od iznimne su važnosti za ispravno i sigurno izvođenje elemenata na šipci.

“Te neke manje ozljede, kako ih mi pole danceri volimo nazivati – pole kisses, to su svakodnevne ozljede i na to se navikneš i postanu dio tvoje svakodnevice. To su modrice, žuljevi, oguljena koža, a od ozbiljnijih ozljeda ja sam osobno imala problema s koljenom, protruziju diska, no i sve se ozljede mogu prevenirati”, otkriva.

“Moram priznati da je bilo teških trenutaka – što ozljeda, što obaveza, zato što paralelno studiram i zbog nedostatka vremena nisam stizala trenirati, ali nikada nisam ni pomislila da odustanem, nikada”, odlučna je pole dancerica iz Zagreba.

Ples na šipci za Ivu je u početku bio samo hobi, a danas ovoj umjetnosti podučava djevojčice od 6 pa sve do žena od 50 godina. Osim što ljubav prema plesu pokušava prenijeti drugima, tako je naučila zavoljeti svoje tijelo i podići si samopouzdanje:

“Iz treninga u trening kako bih uspijevala savladavati elemente, to mi je davalo vjetar u leđa i samopouzdanje je samo raslo i raslo. Mi nekada nismo svjesni koliko naše tijelo može, a pole danceom postajemo svjesni toga”.

“Puno sam zadovoljnija sobom i svojim fizičkim izgledom i psihičkim stanjem jer pole dance te natjera, kad god si pod stresom i kad plešeš, da sav taj stres nestane”, zaključila je.


Komentari