(VIDEO) ‘IMALA SAM VIZIJU I USPJELA SAM JU OSTVARITI’ Sonja Kovač obogatila je zagrebački dom zelenom oazom, a nama je otkrila s čime se najviše ‘namučila’

Foto: Instagram

Jedna od najpopularnijih domaćih influencerica, 37-godišnja Sonja Kovač, prije nekoliko mjeseci uselila je u svojoj dom iz snova. Naime, s dugogodišnjim partnerom Goranom Mandićem u siječnju je kupila stan, a par se pritom detaljno potrudio kako bi dom u konačnici izgledao upravo onako kako su zamislili. No, ništa manje truda nije uloženo ni u uređenje vrta koje su upravo priveli kraju, a sve o procesu stvaranja njihove zelene oaze, Sonja je otkrila za Zagreb.info.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonja Kovac (@xoxosonjakovac)

Za početak, kako ste došli na ideju vrta, je li to bio jedan od uvjeta još prilikom kupovine stana?

Da, upravo tako. Možda nije bio uvjet jer je jako teško pronaći stan u Zagrebu kakav smo tražili s vrtom, ali bila je velika želja. No eto, sve želje su nam se na kraju ostvarile!

Jeste li imali viziju kako želite da izgleda ili se sve spontano odvijalo?

Imala sam viziju i upravo sam ju i ostvarila. Točno sam znala što i kako želim i tako smo sve uspjeli napraviti. Svaki dio vrta je osmišljen i sproveden u djelo onako kako sam htjela i prezadovoljna sam.

Koliko je trajao proces uređenja vrta? Jeste li imali pomoć stručnjaka ili ste bili ˝sam svoj majstor˝?

Proces je trajao dugo, skoro pola godine, i da imali smo pomoć arhitektice za krajobrazbu koja je osmislila plan i nacrt po mojim željama te smo imali izvođače radova koji su obavili hortikulturalne radove. Dugo je trajalo jer smo mislili imati radove i sadnju početkom ljeta no kako nas cijelo ljeto nije bilo ni to nije bilo moguće jer vrt zahtjeva pažnju. Željeli smo travnati tepih i njega treba zalijevati svaki dan 2-3 tjedna od kada se postavi kako bi se primio. Tako da su nam objasnili kako smo na kraju dobro odlučili što smo se odlučili za sadnju na jesen jer je tada i najbolje saditi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonja Kovac (@xoxosonjakovac)

Što se pokazalo najizazovnijim prilikom uređenja?

Osmisliti plan, odlučiti se za idealne biljke, nabaviti bilje koje sam zamislila i upravo to – odlučiti kad ići u projekt kako bi poslije sve moglo uspjeti jer vrt je proces.

Kako je tekao odabir biljčica? Što ste sve posadili u vrtu?

Posadili smo Photinie koje će biti živa ograda, Euonymuse kako bi prekrili cijevi od vode na zidu, Tise kako bi malo dale na dinamici. Također, dva japanska javora različite podvrste tamno crvene boje kako bi išli s crvenim listovima Photinija. Stavili smo i jedan Parthenocissus puzavac koji će se penjati po lojtrici te smo u jedan kutak posadili par ružmarina puzavca.

Planirate li možda u budućnosti saditi i neko povrće ili voće? Možete li se zamisliti da jednog dana iz svog vrta berete namirnice za ručak ili ste ipak za opciju kupovine?

Mogu se zamisliti i to mi je želja u budućnosti, ali ne trenutno. Za sada je vrt koncipiran da bude funkcionalniji i vizualno lijep za uživanje s ekipom na otvorenom i u dobrom roštilju, a ostalo ostavljamo za budućnost!


Komentari