(VIDEO) Brkovi bez brkova – žestoki zagrebački bend koji ćete ili mrziti ili obožavati

Bend koji šokira i oduševljava

Žestoki, drugačiji, buntovni. Riječ je, naravno, o Brkovima, turbofolk-punkrock sastavu  iz Zagreba koji se na hrvatskoj glazbenoj pojavio 2004. godine i donio nešto potpuno novo. Dvorane su punili kada im se spotovi nisu ni vrtjeli na televiziji, a pjesme se nisu puštale na radiju. Iako se zovu Brkovi, nitko od njih ne nosi brkove.

Kratko smo porazgovarali sa Shamsom 69 uoči 13. Pozitivnog koncerta ove subote 2. prosinca, gdje će s Kawasaki 3P-om, Elementalom, Repetitorom i Otrovnom Kristinom ‘zapaliti’ Dom sportova.

brkovi 2

Ekstremni i uzbudljivi

Brkovi su se proslavili neuobičajenom, ali zanimljivom kombinacijom punka i cajki koje su, sudeći prema broju domaći i stranih obožavatelja, odlično prolazi na glazbenoj sceni kao nešto novo i drugačije pa nije trebalo dugo da se probiju.

Dosadilo nam je svirati u ‘klasičnim’ sastavima, pa smo se odlučili za nesto ekstremnije i uzbudljivije“, kazao nam je Shamso.

Dosad su nastupali po cijeloj Hrvatskoj, ali ljubav prema njihovu specifičnom žanru i energiji proširila se i van granice Lijepe naše pa ih tako slušaju u cijeloj regiji i u inozemstvu, a nakon koncerta u Domu sportova ove subote slijede koncerti u Crnoj Gori i Srbiji. Od brojnih dosadašnjih nastupa posebno, kažu, pamte nastup na beogradskom Beer festu gdje je njihov nastup pratilo više od 100 tisuća ljudi.

Nerijetko se u svojim tekstovima osvrnu i na političku situaciju:To nije primarno naša tematika, ali tu i tamo se desi da se osvrnemo i na to jer i to je dio života svakako. Mislim da nikada nije previše aktivnosti u smislu preispitavanja samih sebe, bilo osobno, bilo kao društvo“.

Njihove riječi pjesama će vas ili zgroziti ili oduševiti, odnosno – Brkove ćete ili mrzjeti ili ih jednostavno obožavati.

‘Treba poticati mlade na bavljenje glazbom’

Smatraju da bi trebalo više poticati mlade da se bave glazbom, posebno zbog trenutne “suše” na hrvatskoj sceni.

Čini mi se da je određeni broj glazbenika pozornicu zamijenio nekakvim foteljama i funkcijama. Bilo bi zgodno kada bi država na neki način više ulagala u poticanje mladih na bavljenje glazbom“, kazao je Shamso.

Njihove fanove ne može otjerati ni kiša

Ljetos su otišli i sjevernije, odnosno do Zagorja gdje su nastupili u malom mjestašcu Humu na Sutli na festivalu Hoomstock. Nažalost, spustio se ogroman pljusak tijekom njihova nastupa, ali ni to nije zaustavilo njihove najvjernije obožavatelje, što je oduševilo i same Brkove i što istovremeno pokazuje koliko je jak njihov utjecaj.

Dočekali su nas kiša i hladnoća, ali to nas nije nimalo pokolebalo. Bilo je sjajno, ovim putem još jednom pozdravljam sve one ljudi koji su plesali po totalnom pljusku. Skidali su odjeću sa sebe jer je bila potpuno natopljena. Svaka im čast!” istaknuo je Shamso.

Ljubav prema Zagrebu

Članovi benda obožavaju Zagreb i svi su rodom Zagrepčani osim Shamse 69 koji ovdje živi oko 20 godina.

Jako sam dobro prihvaćen i osjećam se zadovoljno. Najviše volim Trnje, Trešnjevku, Centar Sljeme i Maksimirski park. Jedino mjesto koje mi se baš ne sviđa je Autobusni kolodvor“, rekao je Shamso otvoreno, a ne možemo se ne složiti jer je Autobusni kolodvor zbilja jedno od mjesta u Zagrebu koja želite zaobići.

I ove godine jedni su od zvijezda dvoranskog festivala – 13. Pozitivnog koncerta, a rado bi i vas ovog vikenda vidjeli među publikom. Zašto i koja je poruka Brkova? “Pozitivac je odličan dvoranski festival, što zbog dobrih bendova, što zbog humanitarnog i edukativnog karaktera koji je dosta važan za mlade. Što se nas tiče, bit će sigurno nekih iznenađenja, ali to se uvijek desi spontano, tako da ni ja još ništa ne znam. Svima želimo puno zdravlja i sreće, vidimo se 02.12. na Pozitivnom koncertu u Domu sportova!


Komentari