“Venom”, klasični superherojski film ili dobra komedija?

Foto: YouTube/ Sony Pictures Entwertainment

Prije 5 dana u hrvatska kina došao je film “Venom” redatelja Rubena Fleischera. Glavni glumci filma su Tom Hardy koji glumi propalog novinara Eddija Brooka i vanzemaljca Venoma, Michelle Williams koja glumi “fatalnu” djevojku Annu Weying i Riz Ahmed koji glumi doktora negativca Carltona Drakea i vanzemaljca Riota.

Radnja filma počinje kada Eddie Brook (Tom Hardy) doživi potpunu propast neuspješnim intervjuom s ekscentričnim milijunašom Carltonom Drakeom (Riz Ahmed). Brook pokušava dokazati kako milijunaš testira nove lijekove na beskućnicima San Farancisca koji nikada ne prežive.
Do tog podataka novinar dolazi nakon provaljivanja u laptop svoje zaručnice Anne Weiying, zbog čega oboje ostaju bez posla. Nakon 6 mjeseci što je Eddiju život potpuno uništen saznajemo kako kontroverzni milijunaš eksperementira s vanzemaljskim životom poznatim kao simbionajt (eng. symbionite). Vanzemaljcima je potreban domaćin kako bi preživjeli na novom planetu. Naravno, Carlton Drake pokušava spojiti simbionite i beskućnike, ali to uvijek završi smrtnim slučajem. Doktorica Dora Skirth (Jenny Slate) stupi u kontakt s Brookom i zajedno provaljuju u laboratorij kako bi on mogao fotografirati nedjela koja izvodi milijunaš. Dolazi do klasičnog superherojskog clicheea, te se novinar spoji s jednim od simbijonta koji sebe naziva Venom. Nakon toga počinje sva akcija i humor filma koji završava na najklasičniji mogući način, heroj pobijedi.

Film je dobio loše kritike gledatelja i filmofila. Najveća zamjerka filmu su dosadne akcijske scene, klasični humor koji služi za rabijanje “tenzije”, neuspjeli pokušaj oktrivanja podrjetla Venoma, iako upravo to otvara mogućnost za nove nastavke.

Iako su kritike dosta oštro osudile film (jedna od zamjerki je nepostojanje Spider-mana s kojim se Venom prvo spoji), on je zabavan ako nemate prevelika očekivanja od njega i znate kako je samo jedan film u nizu o super herojima. Tom Hardy nažalost nije uspio izvrsnom glumom spasiti film od klasične radnje i katkada predvidljivih dialoga, a na još veću žalost nigdje tokom filma ne skine majicu.


Komentari