VELJAČA OŠTRO: ‘Seksualni odgoj naše djece nepovezan je s tim jesmo li vjernici, idemo li u crkvu i za koga glasamo’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jelena Veljača, koja već godinama u javnom prostoru upozorava na problematiku nasilja nad ženama, za N1 je govorila o seksualnim uznemiravanjima koja potresaju regiju, a dotaknula se i uvođenja seksualnog odgoja u školama. Objasnila je zašto su napastovanja specifična za glumačku profesiju. Mnoge su optužbe došle od strane studentica glume i glumica. O situaciji na Akademiji kaže:

“Glumci i glumice koriste svoje tijelo i na Akademiji tijekom stvaranja uloga, tijekom rada na sebi i kasnije u poslu. To je jedno područje koje je pseudo sklisko. Naime, kada si ti mlada studentica izuzetno je teško u tom trenutku znati koja je granica dodirivanja ili manipuliranja tvojim tijelom od strane osobe na poziciji moći. Osobno nisam imala neugodnih iskustava sa seksualnim uznemiravanjem”, rekla je i dodala da bezuvjetno vjeruje onima koji tvrde da jesu:

“Moje osobno iskustvo s Akademije, koje je čisto i odlično, ne znači da sva ostala iskustva nisu istinita i da iskustva studenata i studentica s moje klase, iz mojih generacija, nisu potpuno oprečna, pa onda uvijek osjećam mali zazor od tog čvrstog i jasnog – ne.”

Seksualno uznemiravanje događa se i u ostalim profesijama i žene su u svom radnom okruženju često mete seksističkih komentara. “Granica između loše šale i seksualnog uznemiravanja je pristanak”, definirala je Veljača.

“Ja ne bih rekla da su žene na poslu pristale na, pod navodnicima, loš humor kolege. Mislim da je to isključivo njegovo iskorištavanje patrijarhalne pozicije i još nečega, te jedne ideje da ako se ti buniš i žališ, da si ti zapravo razmažena, cendrava, nekolegijalna… Nemoj sad to, pusti njega on je takav”, istaknula je.

Kazneno djelo spolnog uznemiravnja može se prijaviti u roku tri mjeseca od samog događaja. Taj dio pravnog procesa veliki je problem i jedan od razloga zašto žrtve ne imenuju napadača, tvrdi Jelena Veljača.

“Ukoliko vi javno objavite ime i prezime zlostavljača, a istovremeno se zlostavljač ne može procesuirati, onda ste sebi napravili veliki problem u životu. Ako me pitate s nekog filozofskog aspekta što ja mislim, apsolutno ne mislim da zlostavljači zaslužuju ikakvu diskreciju.”

Osim promjene pravnih okvira, važna promjena koju Veljača želi je i uvođenje seksualnog odgoja kao obveznog predmeta u školama. Stav o tome, mora se odvojiti od ostalih osobnih stavova, istaknula je:

“I da je seksualni odgoj naše djece nepovezan s tim jesmo li vjernici, idemo li u crkvu i za koga glasamo.”

Uvođenje seksualnog odgoja u škole Jelena Veljača dovodi u direktnu vezu s brojem pobačaja u društvu:

“Zabranjivanjem seksualnog odgoja, zabranjivanjem razgovara o seksu i tom jednom kolektivnom padanju u nesvjest nad činjenicom da se tinejdžeri upuštaju u seksualne odnose, što mislim da je potpuno nešto što moramo prihvatiti kao najnormalniju stvar na svijetu i educirati ih, dovodimo se u situaciju da se podiže broj abortusa.”

U Poljskoj je na snagu stupio zakon prema kojem je pobačaj moguć samo za slučaj silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje u pitanju.

“Takav zakon neće spriječiti abortuse, već će se oni raditi ilegalno, u neadekvatnim uvjetima te u najgorim slučajevima odvesti žene u smrt”, upozorila je Jelena Veljača i za kraj ponovila u kojem smjeru društvo treba ići po pitanju pobačaja:

“Nikada u povijesti civilizacije nijedna zabrana nije spriječila broj abortusa, nego je broj abortusa spriječen, odnosno smanjen, u trenutku kad su se djevojčice počele obrazovati u školama o tome što je seks, kako se zaštititi… To je ono što nama nedostaje.”


Komentari