Velike vrućine mogu ozbiljno naštetiti i ljubimcima, veterinar nam je objasnio kako im olakšati i na što treba pripaziti

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

Visoke temperature mogu biti izrazito štetne za ljudski, ali i životinjski organizam. Budući da je zdravlje ljubimaca od izrazite važnosti njihovim vlasnicima, upitali smo veterinara Nikicu Perišu, kako olakšati našim krznenim prijateljima ove vrele dane.

“Jako je važno da kućni ljubimci uvijek imaju dovoljnu količinu vode kojoj mogu pristupiti u svakom trenutku. Kada se ide u šetnju, bilo bi dobro ponijeti neku bočicu s vodom i posudicu, pa tu i tamo ponuditi ljubimcu”, rekao je Periša dodajući da je za vrijeme visokih temperatura, najbolje ići u šetnju u ranojutarnjim ili kasnovečernjim satima te ljubimcima osigurati hlad.

I ljubimci mogu izgorjeti na suncu!

No, ako ljubimac boravi s vlasnikom u stanu ili kući, Periša dodaje da za rashlađivanje dobro dođe klima ili ventilator, a tome mogu pripomoći i ledene poslastice, poput malih kockica leda ili zamrznute mrkve za pse.

“Ne treba imati prevelike fizičke aktivnosti, već to ostaviti za manje vruće dane ili izabrati igre koje zahtjevaju manju fizičku aktivnost”, kaže Periša ističući da i vaši “mališani” mogu izgoriti na suncu, pogotovo oni bez ili s kratkom dlakom, pa se za prevenciju mogu kupiti kreme za sunčanje za pse i mačke.

Unatoč svemu, veterinar kaže da je najvažnije pripaziti da ljubimci ne dožive toplotni udar, odnosno stanje kada se životinja pregrije i ne može se ohladiti.

Nikako ne ostavljajte ljubimce u automobilu

“Najčešći su znakovi toplotnog udara ubrzano dahtanje, suhe crveno ili blijede desni, povraćanje, proljev, letargije, slinjenje (gusta i ljepljiva slina), staklaste oči i na kraju gubitak svijesti”, rekao je Periša. No, vlasnici bi trebali biti spremni i za takvu situaciju te ljubimca, ako je vani, staviti u hlad, brisati ga mokrim ručnicima i ponuditi mu vodu.

“Nikako ih se ne smije naglo staviti u hladnu vodu ili im dati previše vode, jer tada može nastupiti stanje šoka. Stoga je potrebno postepeno hlađenje i snižavanje temperature, a kasnije je preporučljivo i otići do veterinara da se provjeri stupanj moguće dehidracije te da se ljubimcu, ako je potrebno, da infuzija”, zaključuje.

Toplotni se udari kod ljubimaca najčešće javljaju zbog kombinacije visokih temperatura i velike fizičke aktivnosti, a veterinar upozorava da se ljubimci nikako ne bi smjeli ostavljati u automobilu, pa čak ni na pet minuta.


Komentari