URNEBESNI ‘KOLEGA HITNJAK’: Radi jedan od najzahtjevnijih poslova, a njegove priče su pravi hit

Facebook

U manje od 24 sata Kolega Hitnjak imao je 10.000 lajkova.

“Godinama na privatnom Facebook profilu humoristično opisujem svakodnevne situacije iz mog života, liječničkog, sportskog… Puno su mi puta prijatelji govorili da objavim knjigu. Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Trpimir Goluža, više me puta zvao da u Liječničkim novinama krenem objavljivati kolumne, odbijao sam jer pisao sam uglavnom zbog samo za sebe, nisam mislio da je to baš tako zabavno drugima”, kazao je Dragan Maloševac za Jutarnji i sam zatečen.

Posted by Kolega hitnjak on Dienstag, 15. März 2016

U manje od 24 sata Kolega Hitnjak “pokupio” je preko 10.000 lajkova, Maloševca su krenuli proganjati novinari, messengerom su stizale poruke čitatelja “Hoćemo još!”, “Uljepšali ste mi dan!”

Satiru o hitnoj počeo je pisati prije tri godine, u doba kad se iz Zagreba, gdje su ostali supruga i tri sina, preselio u Osijek, upravo radi specijalizacije iz hitne medicine, a radi i kao liječnik u tzv. vanjskoj hitnoj, županijskom Zavodu za hitnu medicinu.

Početak Kolege hitnjaka

Doktor hitne medicine Dragan Maloševac obavio je posao o kojem je već dulje vrijeme razmišljao. “Digao” je na Facebook stranicu Kolega Hitnjak, postavio na nju nekoliko kratkih humoreski, satiru o doživljajima liječnika u više slavonskih zavoda za hitnu medicinu, u kojima se ponešto zrcali mentalitet kraja i ljudi, boljke medicinskog sustava i ljudsko lice liječnika koji je običan smrtnik osuđen da u susretu s pacijentima kuša štošta.

Kolega ilustrator

U veljači je u Liječničkim novinama izašla prva njegova kolumna. Nije prošlo dugo, a glavni urednik Željko Poljak javio je da im stiže puno mailova liječnika, govore da hoće još. “Bačena mi je buba u uho, pomislio sam ‘pa, valjda to nije tako loše, imam eto ‘publiku’, nakupilo se tih priča u mom kompjutoru, 60-70 komada…”

Nije Maloševac sam, ima i ilustratora, osječkog pedijatra, dr. Igora Bereckog. On i Maloševac upoznali su se u osječkoj bolnici. Prvi je voditelj intenzivne pedijatrije, a drugi specijalizant hitne medicine. Međusobno su se, kažu, “skužili”, danas to zovu – prijateljstvom.

Kako se anonimni liječnik preko noći prometnuo u poznata satiričara koji uveseljava naciju?

Satiru o hitnoj počeo je pisati prije tri godine, u doba kad se iz Zagreba, gdje su ostali supruga i tri sina, preselio u Osijek, upravo radi specijalizacije iz hitne medicine, a radi i kao liječnik u tzv. vanjskoj hitnoj, županijskom Zavodu za hitnu medicinu.

Dolazio bih tako kući, nakon 12-satne smjene, u prazan stan, nisam imao pored sebe živu dušu s kojom bih podijelio događaje i zgode s posla. Nisam imao s kime popričati, pa sam ih počeo stavljati na papir, da si malo ublažim frustracije. To su sve moje priče iz intervencija, dežurstava. Posao koji radim je stresan, odgovoran i težak, čovjek mora naći neki ventil za pražnjenje.”, kazao je u razgovoru za Jutarnji.

BRUNOZaboravio sam kako se zove ona neobična pasmina koju su u prošlosti trenirali za lov na krupnu divljač i borbu s…

Posted by Kolega hitnjak on Donnerstag, 17. März 2016

Istinite priče

Sve što piše Kolega Hitnjak je, kaže, autentično. Pazi da ne iznosi podatke što spadaju pod liječničku tajnu, da zaštiti identitet pacijenta i slične detalje, ali autocenzure ni u čemu drugome nema – psuju i pacijenti i liječnici, proživljeno ne uljepšava neautentičnom kurtoazijom.

“Ljudi vole te priče takve kakve jesu, nepatvorene. Te moje psovke su poput poštapalica, bez njih bih ponekad teško dočarao dijalog. Ako me pacijent opsuje dok sam u intervenciji, taj rječnik nemam potrebe uljepšavati.”

Lega Purger

Osijeku ga kolege zovu Lega Purger. Kaže, brzo je zavolio taj grad. “Volim ovdašnje ljude, taj slavonski mentalitet, da i hoću, ne mogu im pronaći ništa negativno.”

Osim po satiri, Legu Purgera mnogi znaju i kao trkača. Lanjskog prosinca, pa ponovno u siječnju, istrčao je svoja dva prva ultramaratona. Prvi je bio od Osijeka do Apatina. Tih 52 km trčao je u humanitarne svrhe, za pomoć samohranoj majci iz Osijeka. Drugi je trčao 64 km, od Osijeka do Tovarnika, za majku troje djece, oboljelu od karcinoma, prikupljao je pomoć za liječenje. “Mnogi moji prijatelji sudjelovali su na način da su za svaki moj pretrčani kilometar donirali kunu, neki i više. Skupila se lijepa svota”, zadovoljno kaže.

U zadnjih mjesec i pol dana istrčao je šest polumaratona. “Dvadeset pet godina aktivno sam se bavio nogometom, igrao u više zagrebačkih klubova. Zadnjih pet dao sam se u trčanje.”

Maloševac i Berecki krajem godine planiraju izdati knjigu satire iz hitne. Prihod će ići u humanitarne svrhe.


Komentari