Upoznajte Željku i Barbaru, mlade zaljubljenice u književnost i autorice stranice koju ne želite zaobići!

Foto: Privatna arhiva

One su Željka Jeličanin i Barbara Tolić, dvije prijateljice, ali i magistre edukacije hrvatskog jezika i pedagogije te zaljubljenice u književnost. Osim toga, Željka i Barbara osnivačice su sve popularnije Instagram stranice HJzasve, koju opisuju kao “književne mrvice, jezične zanimljivosti i puno ljubavi”. O čemu se točno radi, otkud tolika ljubav prema jeziku, kako su došle na ideju za otvaranje stranice, ali i koju bi knjigu preporučile svima, ove talentirane djevojke, koje u metropoli žive već deset godina, otkrile su u razgovoru za Zagreb.info.

Predstavite se našim čitateljima. 

Mi smo Barbara i Željka, magistre edukacije hrvatskog jezika i pedagogije i zaljubljenice u čitanje, pisanje, općenito književnost i jezik. Barbara je voditeljica komunikacija u vodećoj domaćoj organizaciji za tržišne komunikacije, a Željka lektorica na jednom od najčitanijih hrvatskih portala. U slobodno vrijeme čitamo, bicikliramo i promoviramo književnost i jezik na društvenim mrežama.

Otkud ljubav za hrvatskim jezikom?

Obje odmalena jako volimo čitati – a ljubav prema pisanoj riječi prerasla je u ljubav prema jeziku, pisanom, ali i usmenom izražavanju. Poticajne učiteljice i nastavnice uočile su tu ljubav i razvile ju u konkretne umjetničke pothvate i lijepe rezultate na natjecanjima tijekom osnovne i srednje škole, stoga se rješenje nametnulo samo – upisati studij kroatistike. Studij je ljubav samo produbio, brojna pitanja razjasnio i omogućio nam da se nastavimo pitati te same pronalaziti odgovore.

Kako ste došle na ideju za otvaranje stranice HJzasve?

Obje oduvijek jako puno čitamo i bilježimo si rečenice koje su nam privukle pažnju u knjigama, a stranicu na Facebooku (koja je nastala kao prvi dio ovog, sad već velikog, projekta) pokrenule smo jer smo htjele te citate dijeliti s nekim, a ne čuvati samo za sebe, i pokazati koliko je književnost raznovrsna, lijepa i dostupna. S vremenom smo poželjele uključiti i jezik u cijelu priču pa je tako nastala naša zajednica obožavatelja jezika i književnosti. Zatim nam je nedostajalo prostora da se opsežnije raspišemo o temama koje nas zanimaju pa je nastao i blog Književne kritičarije. Danas nas se može naći i na Instagramu te TikToku i moramo priznati da smo jako sretne što gotovo 20 tisuća ljudi uživa skupa s nama u pisanoj riječi i jezičnim začkoljicama u vrijeme kad se naglašava da je čitanje zanemareno.

Foto: Privatna arhiva/ Željka Jeličanin

Kakav se sadržaj tamo može sve pronaći?

Bavimo se i književnošću i jezikom – dijelimo svoje dojmove o pročitanim djelima, prozne ulomke i poeziju, razgovaramo o književnosti, njegujemo ljubav prema umjetnosti općenito, ali i jeziku. Jezične objave usmjerene su na aktualne pojave, pojašnjavaju jezične zanimljivosti i poteškoće s kojima se svakodnevno susrećemo pri pisanju i govoru. Volimo pomagati maturantima dok ponavljaju gradivo za maturu, studentima kada pišu seminarske i diplomske radove, ali i svima ostalima koji se bave pisanjem i sudjeluju u formalnoj komunikaciji. Naravno, volimo povremeno podsjetiti i na ljepotu dijalektalne raznolikosti – to uvijek budu najzanimljiviji razgovori!

Surađujete li s nekim domaćim autorima?

S vremenom smo odlučile cijeli projekt Hrvatski za svaku upotrebu posvetiti promociji domaće književnosti i autora pa je tako nastala i Facebook grupa Preporuke za čitanje – domaća književnost. To, naravno, ne znači da strane autore i prijevode ne čitamo – dapače, rado uživamo i u njima – ali nastojimo što više potaknuti ljude na čitanje domaće književnosti koja nije, kako mnogi smatraju, dosadna, okupirana isključivo ratnim i drugim crnim temama.

Nastojimo zato i što više autora približiti svojoj publici, pa na Književnim kritičarijama možete pronaći razgovore s Enom Katarinom Haler, Ankoranom, Kristianom Novakom, Monikom Herceg i mnogima drugima. S mladom autoricom Jelenom Kastaneti radile smo na njezinom posljednjem romanu Živjeti, a s dragom profesoricom Julijanom Matanović na promociji zbirke Djeca na daljinu i časopisu Republika. Čini nam se da će sličnih suradnji u budućnosti biti još i više i jako im se veselimo.

Koju biste knjigu domaćih autora preporučile svima?

Željka: Nedavno sam pročitala Krasnu zemlju Ane Cerovac i još sam uvijek pod dojmom, tako da svima preporučujem da se ovog ljeta zapute na putovanje Istrom s njezinom trilogijom Između orla i lava u ruci. Prva je knjiga Krsnik, a mlada je autorica uspješno spojila davnu istarsku prošlost i narodna vjerovanja te ih omotala zanimljivom i napetom ljubavnom pričom. Ako se slučajno nađete na jednoj od prekrasnih istarskih plaža, mislim da jednu od ovih knjiga morate imati sa sobom.

Barbara: Pitanje anatomije Marine Vujčić – bez razmišljanja – svidjet će se svima jer osim prekrasnog stila otvara i važne teme ljudske psihe, a završava sretno pa se lijepo čita i tijekom ljetnih vrućina. Nadohvat Ene Katarine Haler – za one koji se ne boje teških tema i uživaju u rečenicama bogatima u svojoj jednostavnosti. I Kalendar Maja Zorana Ferića – ovaj opsežni roman obuhvaća i neke teme koje se ne bi svidjele svima jer tako slobodno izlaze iz okvira, ali valja konačno prijeći preko tabua, malo zastati u promišljanju i uživati u izvanrednom djelu.

Foto: Juraj Močilac/Barbara Tolić

Što se može očekivati u budućnosti od vaše stranice, imate li neke planove koje biste nam voljeli otkriti? 

Uvijek imamo mnogo planova, toliko želja i zamisli popraćenih adrenalinskim olujama ideja, no nekako je vremena uvijek premalo. Zato idemo korak po korak – nedavno smo na Instagramu započele IGTV seriju naziva Razgovori ugodni. Videoformat je novi izazov koji tek nastojimo savladati, ali omogućuje nam i dodatnu dozu opuštenosti dok razgovaramo o knjigama, studiju kroatistike, čitanju i sličnim temama. Želimo podići pomaganje svima koji se bave kreativnim pisanjem, ali i formalnom komunikacijom na jednu višu razinu – to je još jedan od formata koji čeka svoje vrijeme. Cilj nam je pomoći ljudima u podizanju kvalitete komunikacije, ali i nastaviti njegovati ljubav prema književnosti i jeziku, stoga se veselimo svim idejama koje nas tek čekaju na putu prema realizaciji.


Komentari