UOČI NASTUPA U TVORNICI: Konstrakta otkrila koliko joj se život promijenio nakon Eurosonga

Foto: guliverimage

Ana Đurić Konstrakta osvojila je Europu s ‘In Corpore Sano’. Njen eurovizijski hit pjevuše apsolutno svi, a uskoro će s njom u glas zapjevati i Zagrepčani. Naime, Konstrakta 25. lipnja dolazi sa svojim bendom ‘Zemlja gruva’ u Tvornicu kulture, a ususret tom spektaklu, podijelila je s nama utiske s netom završenog Eurosonga, a dotaknula se i problematike ‘lijepe umjetnosti’.

Praktički je cijela Europa saznala da ‘umjetnica mora biti zdrava’. Koliko vam se život promijenio nakon nastupa na Eurosongu?

Promijenio se drastično, prije svega zbog količine i vrste aktivnosti koje obavljam u posljednje vrijeme – tu mislim i na medijsku pozornost. Ali, čini mi se ipak da se nazire kraj pozornosti koja je podignuta oko Konstrakte te da ću u neko skorije vrijeme uspjeti da se posvetim onome što zaista i radim – glazbi i projektima koji slijede.

Dramu polufinalne večeri vjerojatno nikada nećete zaboraviti. O čemu ste razmišljali u trenucima dok ste bili u iščekivanju proglašenja desetog finalista?

Razmišljala sam zaista o tome kako je Torino lijep grad, pa kad već nismo prošli (u tom trenutku sam bila uvjerena da nismo prošli), onda ćemo imati prilike da provedemo dva lijepa dana u Torinu. S tim što nisam bila sigurna u to da li je praksa da se delegacija odmah vraća kući, ili možemo da ostanemo do kraja festivala…Pomislila sam također da je naša pjesma ipak preveliki eksperiment za Euroviziju. Ali ubrzo je stigao demanti, a kasnije i peta pozicija u finalu. Eto to su bile moje misli.

Najbolje ste plasirana srpska izvođačica još od Željka Joksimovića i njegove pjesme ‘Nije ljubav stvar’, (od kojih je prošlo dugih deset godina). Peto mjesto je svakako uspjeh za Vas, međutim, žalite li za boljim plasmanom, uzimajući u obzir raskorak glasova žirija i publike?

Ne žalim. Vjerujem da je taj plasman bio realan odraz mogućnosti u danim okolnostima.

Kako je vaša obitelj doživjela proteklo intenzivno razdoblje, popraćeno silnim medijskim ‘hypeom’ oko Vašeg performansa?

Nije uvijek bilo lako, naročito kada stvar u medijima i na društvenim mrežama klizi u domene kojima ne pripada – u domene banalne politizacije ili estradizacije. Ali, na kraju, sve je to jedno fino životno iskustvo. I ne zaboravimo, zabava.

Uskoro ćete nastupiti u Tvornici kulture, pa nas zanima kakva su Vam dosadašnja iskustva sa zagrebačkom publikom?

Do sada smo nastupali više puta kao Zemlja gruva u Zagrebu, uključujući i Mali pogon Tvornice. Svaki put je bilo dobro, upravo zbog publike koja neumorno sudjeluje u zabavi. Nastupamo 25.06. kao Konstrakta i Zemlja gruva, i radujemo se ovom koncertu, jer je za nas Zagreb značajno mjesto kada je glazba u pitanju.

Za kraj. Mora li umjetnost biti lijepa?

Teško je to odgovoriti, a da ne uđemo u problematizaciju lijepog. Ali, mogla bih i reći da je to pitanje – na koji način umjetnost lijepa, na koji način može biti lijepa – Marina Abramović eksplicitno razriješila prije mnogo godina.

Komentari