U Zagreb stiže jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih industrial metal bendova

U Zagreb stiže jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih industrial metal bendova svih vremena. Grupa Ministry dolazi u Tvornicu kulture u srijedu, 7. lipnja, na svoj premijerni hrvatski nastup.

Ministry je osnovan 1981. u Chicagu i u najranijoj je fazi djelovao kao new wave synthpop bend čiji je debut With Sympathy čak ušao u gornji dom Billboardove ljestvice. No, već s drugim izdanjem Twitch iz 1986., a pogotovo albumom The Land Of Rape And Honey, Al Jourgensen, osnivač i glavni autor, napravio je krucijalan zaokret prema zvuku s kojim je ušao u glazbenu povijest.

Globalni proboj bend je doživio epohalnim albumom Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs 1992. koji se, nošen briljantnim singlom Jesus Built My Hotrod, smatra najznačajnijim izdanjem industrial glazbe uopće. Prodan je u gotovo dva milijuna primjeraka, a bendu osigurao poziciju na Lollapalooza turneji te otvorio put prema mainstream uspjehu izvođačima poput Marilyn Mansona i Rammsteina.

Nakon četiri godine pauze

Tijekom nekoliko desetljeća kroz grupu je prošlo dosta glazbenika, ali je jedina konstanta Al Jourgensen, živopisni frontmen i jedna od najlegendarnijih figura alternativne scene 90-ih. Činjenica da je i dalje živ čudi svakog povjesničara glazbene industrije. Naime, više je puta proglašavan mrtvim ili nestalim, u klinikama za liječenje ovisnosti proveo je dobar dio svoje bogate karijere, a početkom 2001. skoro mu je amputirana ruka zbog ugriza pauka. Ipak, uz krojenje kompletnog glazbenog žanra, uspješno je surađivao s mnogim glazbenicima, oformio još nekoliko uspješnih bendova (Revolting Cocks, Lard i drugi), brojnim obradama pokazao širinu glazbenog znanja, a uspio je čak uloviti i nominaciju za Grammy.

Nakon četiri godine pauze, Ministry se ponovno okupio 2012., nakon čega su objavili svoj posljednji studijski album From Beer To Eternity. Materijal posvećen preminulom gitaristu Mikeu Scacciju trebao je biti posjednji u karijeri ovog industrial diva, ali možda Al opet promijeni mišljenje.

Ulaznice su u prodaji od utorka, 14. veljače. Cijena će im do 2. travnja iznositi 130 kuna, od 3. travnja do 6. lipnja 150 kuna, a na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 170 kuna.


Komentari