U ‘Vinskim odajama’ i jedan zagrebački vinograd: Evo najboljih hrvatskih vinskih fotografa

Foto: Društvo Križevački štatuti

Dok je svima poznati Sv. Nikola zaštitnik djece i pomoraca, možda je manje poznato kako vinogradari računaju na pomoć Sv. Vinka.

Njegov dan, 22. siječnja, obilježen je ove subote, a tom su prigodom u Hrvatskom domu u Križevcima održali posebnu svečanost, kojom je bio završen 1. Nacionalni natječaj za hrvatsku vinsku fotografiju.

Fotografima najuspjelijih radova dodijeljene su nagrade i pohvale, a predstavljen je i Fotokatalog “U vinskim odajama “.

Završnu svečanost pokroviteljstvom su pomogli  Grad Križevci, Mlinček Križevci i KTC
Križevci.

Stručni žiri činili su vrsni domaći fotografi: Bernard Čović, Dag Oršić i Goran Matošević, a kao prvonagrađenu, izabrali su Grozdanu Drašković iz Huma na Sutli te njenu fotografiju “Vino, grozdje i bregi”.

Drašković je tako otišla i sa novčanim iznosom od 3000 kuna, dok su drugo i treće mjesto također sa sobom nosile novčane nagrade od 2000 i 1000 kuna.

“Drugu nagradu osvojila je Andrea Fonović iz Labina (za fotografiju “Vinski zagrljaj”), dok je treću nagradu dobio Božo Boščić iz Bjelovara (“Berba u Višnjevcu”). Stručni ocjenjivački sud posebno je pohvalio još i Anju Duršot iz Virovitice (“Iznimno ugodno opija”), Srednju gospodarsku školu Križevci, razredni odjel 3. a – agrotehničari (za fotografiju pod nazivom “Plod naših ruku”) te Zrinku Lovrić iz Zagreba (za fotografiju pod nazivom “Vinograd”)”, naveli su iz Društva Križevački Štatuti.

Pohvala zagrebačkoj fotografkinji i vinogradu

Premda je novčana nagrada izostala, pohvala stručnog žira i uvrštenje u katalog izvrsnih fotografija svejedno je velika pohvala vinogradu Plešivica u zagrebačkoj županiji kojeg je uhvatila leća Zrinke Lovrić.

Pohvaljena fotografija Vinograda Plešivice Zrinke Lovrić Screenshot: Fotokatalog “U vinskim odajama”

 

Također, nagradu od 3000 kuna za svoje djelo “Vinograd – unikat u 360
stupnjeva”, osvojio je i Emanuel Hrženjak iz Peteranca u kategoriji “Nagrada publike”.

“Domaćini su okupljenima i prezentirali najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške
regule „Križevačke štatute“. Križevčanima Tanji Baran i Zoranu Homenu ujedno je uručeno počasno članstvo Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti”, navela je udruga u svom priopćenju.

Dodaju i kako je počasno članstvo uručio Siniša Katavić, inače predsjednik društva.

Osim zbog slavlja sv. Vinka, fotonatječaj je bio organiziran i kao dio programa Dana europske baštine Ministarstva kulture.

Svi zastupljeni autori u fotokatalogu  “U vinskim odajama” već su dobili svoj primjerak, a svi zainteresirani mogu i za sebe preuzeti zbirku ovih fotografija na ovom linku.


Komentari