U 56-oj godini iznenada umrla hrvatska glazbenica, menadžerica i predstavnica Ministarstva u Kazališnom vijeću HNK

Foto: Facebook

U utorak, 14. prosinca u 56-oj godini života, iznenada je preminula Maja Žarković, glazbenica i glazbena menadžerica. U splitskom je Hrvatskom narodnom kazalištu bila violinistica u orkestru u razdoblju od 1987. do 1990., a od 2008. do 2010. bila je ravnateljica glazbenog programa, nakon čega se posvetila radu u vlastitoj glazbenoj agenciji, baveći se organizacijom koncerata, osmišljavanjem festivala, edukacijom i savjetovanjem, zastupanjem umjetnika i ostvarivanjem međunarodnih glazbenih suradnji.

U telegramu sućuti koji je uputila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, piše da su svestranost i znatiželja Maje Žarković za raznim oblicima djelovanja u svijetu glazbe bili jedinstveni na našoj kulturnoj sceni, navodi Večernji list.

“Već samim obrazovanjem, diplomiravši violu, violinu i baroknu violinu na prestižnom Royal College of Music u Londonu, Maja Žarković je iskazala interes za muziciranje na različitim instrumentima i zanimanje za ranu glazbu. No nije se na tome zaustavila, jer su je ljubav prema psihologiji, sociologiji i kulturi odveli ugledni Institute of Education gdje je stekla naslov Master of Arts in Music Education i na City University London gdje je stekla naslov Master of Arts in Arts Management”, naglasila je ministrica kulture.

Žarković je bila i voditeljica Europske Mozart akademije, a odnedavno je postala i predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK-a u Zagrebu. Između ostalog, na Trećem programu Hrvatskog radija bila je autorica muzikoloških emisija od Života glazbe i Tragom glazbe, preko Povijesti opere do Ženskih likova u operama, te voditeljica Noćnog capriccia i Subotnjeg capriccia na 2. i 3. programu Hrvatskoga radija.

“Zatekla nas je nenadana smrt drage kolegice i prijateljice. Nedostajat ćeš, draga Majo”, objavili su iz Hrvatskog narodnog kazališta, te poželjeli sućut obitelji i prijateljima.

“Mirna ti vječnost, draga Maja”, uputili su prijatelji na društvenim mrežama.

Foto: Pixabay

 


Komentari