TUŽNE VIJESTI: Preminuo je legendarni redatelj Peter Bogdanovich u svom domu u Los Angelesu

Foto: Facebook

Preminuo je Peter Bogdanovich, američki filmski redatelj i scenarist, srpskog i židovskog podrijetla, u 82-oj godini života, prenose američki mediji.

Njegovu smrt za NPR je potvrdio njegov menadžer Fred Specktor. Poznat kao veliki filmaš, Bogdanovich je snimao filmove od sumornih drama, kao što je za Oscara nominirana The Last Picture Show iz 1971. s Jeffom Danielsom i Cybill Shepherd do ludih komedija poput What’s Up Doc. Snimio je dokumentarne filmove o Busteru Keatonu i Tomu Pettyju. Glumio je u HBO-ovoj seriji Soprano kao terapeut dr. Elliot Kupferberg.

Iako je Bogdanovich uspio samostalno izdati The All Laughed 1981., bio je loš. Tri godine kasnije objavio je knjigu The Killing of the Unicorn: Dorothy Stratten 1960-1980, koja je bila duboko kritična prema Playboyu i Hughu Hefneru, te je obojicu okrivila za Strattenovu smrt.

“Uništio sam ga”, rekao je Bogdanovich o Hefneru u intervjuu za Vulture 2019. “Uništio sam cijeli mit o Playboyu — koji je, usput rečeno, bio mit.

Bogdanovich je rođen u Kingstonu u New Yorku 1939. i zaljubio se u filmove u ranoj mladosti. Kao tinejdžer studirao je glumu, ali je na kraju odlučio da bi radije režirao. Njegov najraniji rad bio je u kazalištu, ali je svoju ljubav prema filmovima zadržao u recenzijama i prilogima koje je pisao za Esquire kasnih pedesetih i ranih šezdesetih.

Nakon što se preselio u Hollywood i upoznao Cormana, producent ga je pozvao da pomogne u filmu o motoristu Petera Fonde iz 1966., Divlji anđeli; Bogdanovich je ponovno napisao scenarij i režirao kraj filma, koji je postao jedan od Cormanovih najvećih kino hitova u to vrijeme.

Prema The Hollywood Reporteru koji je razgovarao s redateljevom kćeri, Bogdanovich je preminuo u četvrtak rano prirodnom smrću u svom domu u Los Angelesu.


Komentari