Turistički vodiči otkrivaju kako stranci vide Zagreb: Jedan detalj je zanimljiv

flickr

Tri turistička vodiča, Jasna Auferber, Danko Auferber i Žarko Gazzari, otkrivaju što turisti očekuju što će vidjeti u Zagrebu, a što nauče o njemu na turama. Važno je znati povijest do u detalje, ali i legende i mitove koje je uz dozu humora uvijek savršeno ubaciti u priču.

“Još ako sve začinite humorom, onda imate dobitnu kombinaciju. U principu svaki vodič govori iste ili slične stvari, no svatko ih ispriča na svoj način, tako da je svako vodstvo zapravo autorsko djelo, kaže Danko Auferber za Večernji list.

Zanimljiv detalj koji vodiči ističu je taj da turisti očekuju sivi socijalistički grad, a ne metropolu koja živi “zapadnjački”.
“Jednoj gospođi jednom je ispao novčanik. Odlučili smo se vratiti i našli smo ga nekoliko ulica dalje, na podu, sa svim novcem”, kaže Danko.
Osim što rade kao turistički odiči, oni imaju i vlastita zanimanja. Jasna je umirovljena profesorica geografije, Danko je radio u turizmu, a Žarko predaje hrvatski jezik u grafičkoj školi.
“Uspijem balansirati oba posla, kad imam nastavu ujutro, popodne vodim ture ili obrnuto”, kaže Žarko Gazzari koji je vodič od devedesetih.


Komentari