TUKAO JU JE DOK JE BILA TRUDNA: Tina Turner je godinama trpjela zlostavljanje moćnog supruga, skoro joj je uništio karijeru

Foto: Guliver

Slavna američka pjevačica Tina Turner preminula je u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u blizini Züricha.

PREMINULA TINA TURNER: Otišla je jedna od najpoznatijih pjevačica svih vremena, tužnu vijest potvrdio glasnogovornik

Povodom te tužne vijesti, mnogi se prisjećaju nevjerojatne glazbene karijere koja se protegnula kroz više od pet desetljeća, a u kojoj je Tina doživjela velike uspone i bolne padove te velike gubitke.

I uspon i pad vezani su za njezina bivšeg supruga i čovjeka koji ju je ‘otkrio’, slavnog glazbenika Ikea Turnera. O njihovom braku, glazbenoj suradnji, a onda i psihičkom i fizičkom zlostavljanju koje je trpjela pjevačica je progovorila u nekoliko navrata pa i u dokumentarnom filmu ‘Tina’ iz 2021. godine.

Njezin razvod 1978. ostavio ju je bez novca, u dugovima zbog otkazanih datuma turneje Ike & Tina i sa sinovima koje je morala uzdržavati. Javnost u to vrijeme nije shvaćala zašto se jedna od najpoznatijih glazbenih suradnji šezdesetih i sedamdesetih iznenada raspala, a diskografske kuće oklijevale su s njom potpisati ugovor.

Foto: Guliver

U dokumentarcu otkriva kako ju je Ike otkrio kao tinejdžericu, prekrstio ju u Tinu (rođena je kao Annie Mae Bullock) te upravljao svakim aspektom njezine karijere, a uskraćivao joj je i novac. Dok je bila trudna, ispričala je, tukao ju je nosiljkom za cipele i opekao je vrelom kavom. Kokain je pogoršao njegove promjene raspoloženja, a među stravičnim epizodama je i ona kad ju je u noći njihova vjenčanja odveo u bordel u Tijuani.

Osim u dokumentarcu, Tina je o Ikeovom nasilnom ponašanju govorila i u memoarima 1986. godine, a priča je dobila filmsku (‘What’s Love Got to Do With It iz 1993.) i kazališnu verziju (‘Tina Turnej The Musical’, 2018.).

Nakon nekoliko godina zatišja, Tina se vratila na scenu i postala planetarno popularna zahvaljujući hitovima poput ‘Simply the Best’ i ‘What’s Love Got to Do With It’. Ipak, u godinama između braka s Ikeom i solo uspjeha događali su se i neki mračni trenuci – pjevačica je počela koristiti droge i morala nastupati u TV emisijama i dvoranama Las Vegasa kako bi skrpala kraj s krajem.

Inače, Ike Turner je preminuo krajem 2007. u 77. godini života od predoziranja narkoticima.

Osim mučnog odnosa s Ikeom, Tina je doživjela i dvije velike tragedije – pokopala je oba sina. Godine 2018. njezin najstariji sin, tada 59-godišnji Craig Turner, počinio je samoubojstvo.

‘Moj najtužniji trenutak u životu. U četvrtak, 19. srpnja 2018., rekla sam svoje posljednje zbogom svom sinu, Craigu Raymondu Turneru, kada sam se okupila s obitelji i prijateljima da se pospemo njegov pepeo uz obalu Kalifornije. Imao je pedeset devet godina kada je tako tragično umro, ali on će uvijek biti moje dijete’, napisala je tada.

Bez drugog sina Roniieja ostala je 2022. godine. Imao je 62 godine i godinama je vodio bitku s teškom bolesti, a bez svijesti su ga u njegovu domu pronašli susjedi. ‘U tuzi zatvaram oči i mislim na tebe, moj ljubljeni sine, prerano si napustio svijet’, oprostila se od sina shrvana pjevačica.


Komentari