TRAGIČNA SMRT VELIKANA! Njegova slabost bila je jača od života, premino je na pragu 30. godine

Foto: Guliver image: UnitedArchives00010714

Možda najpoznatiji kao glumac koji je tumačio lik Perhana u filmu “Dom za vješanje”, kao i po ulozi u “Top listi nadrealista”, na današnji je dan prije 24 godine preminuo Davor Dujmović.

Njegovo lansiranje u svijet filma bilo je nenadano. Kao dječak susreo se s redateljem Emirom Kusturicom čiji je asistent Davorovog oca pozvao da sina dovede na audiciju za film “Otac na službenom putu”.

Kusturici se svidio, pa je s nepunih 18 godina, nakon odigrane uloge u “Domu za vješanje”, 1988. proglašen jednim od najboljih glumaca u Europi.

Foto: Guliver image: PUBLICATIONxNOTxINxITA

Njegovu tragičnu kraju pridonijet će rano stečena slava, ali i nadolazeće stanje u bivšoj Jugoslaviji. Iz Sarajeva je zbog rata otišao u Beograd i snimio nekoliko filmova. Tad je Davor krenuo s konzumacijom heroina, s kojim je godinama vodio izgubljenu bitku.

Nije krio što mu je droga učinila, pa je i u medijima istupao i govorio kako ono što heroin donosi, ne bi poželio ni najgorem neprijatelju.

“U početku je bilo ‘ja sam mal’ pa sam radoznal, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću”, rekao je jednom prilikom.

Nakon rata Dujmović je otišao u Sloveniju, gdje je živio s djevojkom. Borio se s alkoholizmom i depresijom. Neuspješan u toj borbi, život si je okončao 31. svibnja 1999., na pragu 30. godine života, u Novom Mestu.


Komentari