(VIDEO) TORBE OD ANANASA? Da, i to je moguće! Ova je djevojka odlučila novinarstvo zamijeniti izradom unikatnih modnih dodataka

Da ananas nije samo voće, pokazat će vam Mirka Majoli. Ova bivša novinarka nakon 20 godina pisanja članaka zaljubila se u pinatex – materijal od vlakana lišća ananasa čija proizvodnja kreće na Filipinima.  Malu radionicu usred Zagreba otvorila je prošle godine, a kako joj ide i koliko je organska moda skupa doznajte u nastavku.

“Itekako puno znam o ananasu. Znam da se od ananasa, odnosno od vlakana lišća ananasa rade fenomenalne torbe, materijal se zove pinatex”, govori nam Mirka.

I zaista – da ananas nije samo voće dokazuje to i Mirka Majoli svojim torbama. Proizvodnja inovativnog materijala pinatex započinje na Filipinima, a završava u Španjolskoj i onda stiže u Mirkine ruke koja od njega radi torbe.

“Ja kad sam se odlučila da ću početi izrađivati torbe, znala sam ako hoću uspjeti u tom poslu, naumu koji radim, da se moram po nečemu izdvojiti, da moram biti drugačija”, kaže.

Mirka je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je umjesto voćne salate od ananasa napravila torbu.

“Svoj hobi, svoju ljubav sam pretvorila u posao tako da mi je baš zadovoljstvo i onda znam da iza svakog proizvodnog koraka stojim sama.”

Prošla je godina za nju bila vrlo izazovna. Nakon 20 godina rada u novinarstvu, osjetila je da je vrijeme za oproštaj od te profesije. Otvorila je malu radionicu usred Zagreba, a ni epidemiološka situacija nije ju obeshrabrila.

“Smanjio se obujam posla, ali ne u toj mjeri da sam bila prisiljena zatvarati ili dići ruke od toga ili da sam bila loše volje i da mi je splasnuo entuzijazam”, priznala nam je pa nastavila:

“Da sam sad digla ruke od toga ne bi imala nikakve koristi. Ja sam to doživjela tako da sam bila u svom prostoru, radila sam, stvarala sam u tišini, miru, nastajale su lijepe torbe koje su se prodavale.”

Sirovine ima na pretek jer bi lišće od ananasa ionako istrunulo na tlu. Koliko je materijal kvalitetan znaju i brojni dizajneri diljem svijeta koji su pohrlili u njegovu nabavu. Mirka je zato izbrusila živce i već 4 mjeseca čeka nove zalihe pinatexa.

“Najavili su da će doći sredinom ožujka. Tako da već brojim sitno dane, nadam se da će se dogoditi to što prije, a do tada radim s ovim što imam i stvarno sva sreća što je materijal fenomenalan, baš uživam s tim materijalom raditi.”

Veganska koža iznimno je skupa, stoga je Mirka morala posegnuti duboko u džep kako bi krenula s izradom torbi od ovog inovativnog materijala.

“Ne možemo reći da je baš jeftin, dosta je skup, cijene su dosta visoke tako da su i finalni proizvodi diktirani samom cijenom materijala. Osviješteni pojedinci itekako dobro znaju što je pinatex i znaju koja je cijena tog materijala tako da im nije teško izdvojiti malo veću svotu novaca za to.”

Investicija se ipak isplatila. Osim u Hrvatskoj, žene njezine torbe nose i u New Yorku, Nizozemskoj, Beogradu i Njemačkoj, a ova bivša novinarka uvjerena je da su torbe od ananasa baš kao vino – što starije to bolje.

“Torba što je starija to je na neki način ljepša. Ono što je nekada bila koža, tako se može reći i za torbe od pinatexa, odnosno torbe od vlakana lišća ananasa. On dobiva neku posebnu mekoću i uvijek kažem da ta torba jako lijepo stari.”

Koliko se modna industrija promijenila i da koža više nije ‘in’ govore i brojke. Naime, na godinu se proizvode više od 25 milijuna tona ananasa.

“Mislim da ima pregršt voćki od kojih se rade dobri materijali, ali mi tog zapravo još nismo svjesni. I od kaktusa se rade razni materijali, i od banane, ali za sada mi je pinatex prioritet.”

Mirka je tek zakoračila u svijet održive mode, pa priznaje da je vrijeme da se i ostali dizajneri okrenu prirodnim materijalima.

“Budućnost je u tome. Da što više se okrenemo održivosti, da pripazimo na svoju planetu koja ide u krivom smjeru. Jedino ako budemo razmišljali malo više o njoj, mislim da će nam svima biti bolje”, zaključila je Mirka.

 


Komentari