Top 10: Izabrali smo najbolje hrvatske eurovizijske pjesme, koji je vaš izbor?

Foto: Instagram

Mia Dimšić će u eurovizijskom polufinalu, koje će se održati 10. svibnja u Torinu, pokušati izboriti mjesto u velikom finalu, koje je na rasporedu 14. svibnja. Njena pjesma ‘Guilty Pleasure’ solidno kotira na kladionicama, a hoće li Mia razbiti ‘hrvatsko prokletstvo’ s eurovizijskim finalima, moramo još malo pričekati.

Podsjetimo, Jacques Houdek je naš posljednji izvođač koji je izborio nastup u finalu, a to se zbilo već sada davne 2017. godine.

Hrvatska je daleko od slavnih eurovizijskih dana. Naše pjesme očito više ‘ne diraju dušu’ prosječnog Europljanina, a zašto je to tako, ni sami ne znamo. U posljednjem desetljeću pokušavalo se s različitim žanrovima, performansima, izvođačima, od Nine Badrić, Nine Kraljić, Franke Batelić, Roka Blaževića, Klape Mižerja, ali izuzev Jacquesa, nitko od njih nije ostvario zamjetniji uspjeh.

Krenimo s odbrojavanjem

Dok smo u iščekivanju ‘torinskog pjevačkog obračuna’, idemo se poigrati s izborom najbolje hrvatske pjesme na pjesmi Eurovizije. Tijekom devedesetih naše su pjesme redovito bile pri samom vrhu. Godine 1999., pjesma Doris Dragović ‘Marija Magdalena’ završila je na visokom 4. mjestu, kao i ‘Sveta ljubav’ Maje Blagdan tri godine ranije. Ali, da previše ne otkrivamo, krenimo s odbrojavanjem.

10. Jacques Houdek – My Friend

9. Ivan Mikulić – Daješ mi krila

8. Vesna Pisarović – Sasvim sigurna

7. Vanna – Strune ljubavi

6. Boris Novković – Vukovi umiru sami

5. Magazin i Lidija Horvat Dunjko – Nostalgija

4. Goran Karan – Ostani

3. Danijela Martinović – Neka mi ne svane

2. Maja Blagdan – Sveta ljubav

1. Doris Dragović – Marija Magdalena

Komentari