‘TOG DANA VRIJEME JE STALO’ Biserka Petrović o nepoznatim detaljima iz života košarkaške legende: ‘Za majku nema teže nego izgubiti dijete’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Pokojni Dražen Petrović jedan je od najvećih hrvatskih, ali i svjetskih košarkaških imena. Iza njega je ostao neizbrisiv trag, ne samo po sportskim uspjesima već i po njegovom životu, a kakav je bio privatno, otkrila je njegova majka Biserka Petrović.

Trenutak u kojem je saznala za smrt svoga sina, 7. lipnja 1993. u 17.20 kaže kako joj je vrijeme stalo no kaže kako je 30 godina prošlo nevjerojatno brzo.

“Svi su dani teški, ali ima nekih koju su teži. I onda tog časa kada čovjek misli da potone, Dražen dođe u san. On kao vječni dječak. Njegov osmijeh. Iduće godine bi imao 60 godina i mislim da bi u njemu uvijek ostalo to dijete s osmijehom koje želi usrećiti ljude što mu je bilo najvažnije. Nisu ga zanimali ni novac, ni medalje ni trofeji”, rekla je za Jutarnji Biserka Petrović.

“Za majku nema težeg nego da izgubi dijete. Ima majki koje su izgubile i dvoje ili troje djece i ostale na životu. Otvori se nešto u mozgu što vas štiti od boli. Kada radite nešto, manje ćete patiti nego da sjedite i razmišljate”, tvrdi Biserka.

Ima želju napraviti igrani film o Draženovom životu u režiji Danila Šerbedžije, ali imena glavnih glumaca još ne želi otkriti.

Uskoro će Dražen dobiti muzej u Šibeniku i to u stanu u kojem su živjeli u Ulici Petra Preradovića 3, ispred koje su danas Draženov koš i legendarni bijeli golf dizelaš sa šibenskim tablicama.

“Kao šef policije u Šibeniku moj je suprug uvijek pomagao mladim ljudima koji su završili na krivom putu, recimo kada bi izašli iz zatvora, odveo bi ih u Crveni križ da se obuku i našao im zaposlenje. Dražen me je jednom pitao zašto im tata pomaže kada su oni zločesti. A ja sam mu rekla da im tata pomaže da izađu na pravi put. Takav je bio moj suprug. Dražen je pokupio sve najbolje i od oca i od majke. Kada je dao 62 koša za Real u Ateni pa su ga novinari pitali kako je to uspio, on je rekao da to pitaju njegovu mamu koja je pila slanu i slatku vodu jer se rijeka Krka ulijevala u jezero i miješala s morem. Mi smo se doma smijali kako sam ja pila tu vodu iz bunara. To su sve novine u Španjolskoj prenijele”, prisjetila se Biserka Petrović.

Kaže kako je, kad je Dražen prešao u Cibonu, radila u Gradskoj knjižnici u Šibeniku na dječjem odjelu i svaki petak vlakom putovala u Zagreb da mu opere rublje i u nedjelju navečer se vraćala kući.

Draženove ljubavi

“Njegova najveća ljubav je bila Renata s kojom je bio četiri godine. Onda je bila Sanja, pjevačica Novih fosila s kojom sam i danas u dobrim odnosima. Renata je bila kod njega i u Madridu i u Americi. Kada bi ona otišla, došli bi suprug i ja. Nismo htjeli da bude usamljen. Kad je prije dvije godine umro moj suprug, javila mi se Renata. Ona se udala za Šibenčanina, odvjetnika, sina Draženovog prvog trenera Škarice. Kao da je netko sve povezao. Čudesna priča”, ispričala je Biserka Petrović za Jutarnji.

O Draženovoj dobroti i humanosti svjedoči i jedna crtica iz života koju je njegova majka podijelila.

“Kada je Dražen u Šibeniku već postao zvijezda, jednom je došao kod mene u knjižnicu i ja sam jednom djetetu naplaćivala zakasninu. On mi je kazao: ‘Mama, nije on htio knjigu ukrasti, nego je zaboravio vratiti‘. Ja od tada više nikad nisam naplatila djetetu. Ja sam nekad o njega učila, vjerujte mi”, ispričala je i otkrila kako piše knjigu o svom životu, djetinjstvu, odgoju djece i suprugu koja će imati naslov ‘Tri života jedne žene’.


Komentari