Tog dana poslana je jedna poruka: ’Izgubili smo makedonskog slavuja’: 14 je godina od smrti velikog Toše Proeskog

Facebook

Makedonski pjevač Toše Proeski preminuo je  tragično je poginuo u prometnoj nesreći 16. listopada 2007.godine, a hrvatsku publiku je osvojio velikim hitovima koji se još danas slušaju. Svatko se ovih dana prisjeća njegova lika i djela, njegova smrt pamti se još i danas.

Tog kobnog jutra kada je pjevač imao nesreću davne 2007. vrijeme kao da je stalo, a cijeli Balkan ostao je u šoku. Odjeknula je vijest: “Izgubili smo makedonskog slavuja” medijima, ulicama, tiskom te televizijskim postajama.

Pjevač je poginuo u 27.oj godini života u 6:20 sati kod Nove Gradiške na Autocesti A3 Zagreb-Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom marke Volkswagen  i udario u teretni kamion. Pjevač je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice. Njegova menadžerica 49-godišnja Ljiljana Petrović zadobila je lakše, tjelesne ozljede a vozač teže tjelesne ozljede. U trenutku sudara svi su spavali, uključujući i vozača.

Zvali su ga makedonskim Pavarottijem i makedonskim Oliverom. Karijeru je započeo 1999. godine kada je izdao prvi album “Negdje u noći” i održao svoj prvi samostalni koncert.

Naime, usprkos tomu što je nizao uspjehe, ostao je skroman. Počeo je pjevati u tinedžerskoj dobi, obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, pa je jednu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih. Njegova je rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, postala turistička atrakcija.

Godine 2002. krenuo je na turneju izvan granica Makedonije. Velike uspjehe za vrijeme svog života ostvario je u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Glazbeni kritičari su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa. No, veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima. Bio je veliki humanitarac i omiljen među svojim glazbenim suradnicima, a mnogi ga pamte kao čovjeka koji nikad nije skidao osmijeh s lica.

Posljednji njegov album “Igra bez granica” izdan je 2007. godine kada je i smrtno stradao, a pjevač kao da je slutio kraj ovim albumom.


Komentari