Tko je bio sveti Valentin? Tužan završetak priče zaštitnika zaljubljenih mogao bi vas iznenaditi

Pixabay

Danas obilježavamo Blagdan svetog Valentina ili Dan zaljubljenih, ali se Valentinovo ne ograničava samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi. Valentinovo veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu. Valentinovo je dan kada se, nakon Božića, u svijetu pošalje najveći broj čestitaka te nakon Majčinog dana kada se daruje najviše cvijeća.

Prema predaji, Valentin je bio kršćanski svećenik u Rimu u 3. stoljeću, cijenjen i među kršćanima i među nekršćanima. Bio je mudar i čestit. Priča o svetom Valentinu kaže da je on naučavao kršćanstvo u Rimu za vrijeme cara Klaudija II. Gotskog koji je zabranio vjenčavanje rimskih vojnika kako u ratovima ne bi mislili na svoje obitelji. Valentin se oglušio na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu uhitile i bacile u tamnicu. Večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija, 14. veljače 269. godine, svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan.

Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače. Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je dan poprimio odlike tipične za „potrošačku kulturu”.

Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu na dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se “ftičeki ženiju” .


Komentari