ŠPANOVIĆU BANDIĆ NE ŽELI U EMISIJU: ‘Kada jeftini populisti rastu, ideja velike koalicije postaje imperativ’

Jurica Galoic/PIXSELL

”Da Zagreb ima kvalitetne i dobre političare, ne bi Milan Bandić toliko godina bio na čelu grada.”, komentirao nam je Sanjin Španović.

O uredniku i voditelju političkog talk showa Veto Jabuka TV-a još ćemo sigurno puno slušati. Provokativan, izravan, snalažljiv: tri su riječi koje najbolje opisuje Sanjina Španovića koji novinarstvo doslovno ljubi još od malih nogu, a zna reći kako je ljubav prema ovom poslu naslijedio od svoga oca.

Svoj zanat brusio je u različitim redakcijama, a koliko je ovaj mladi novinar hrabar i odvažan svjedoči i činjenica kako je jedno vrijeme izvještavao iz ratnih zona Sirije gdje je bio čak četiri puta, Afganistanu je posjetio dva puta, a otišao je i put Libanona i Iraka.

Na vrućem stolcu Veta tako su se našli brojni političari i poznati stručnjaci , a iako su neki kako i sam Španović kaže ”majstori izbjegavanja odgovora na pitanje”, Španovićevi gledatelji nikada ne ostanu ”kratkih rukava”.

Koji su mu daljni planovi u karijeri, zašto mu Milan Bandić nikada nije želio doći u emisiju, što misli o Andreju Plenkoviću te o scenariju velike koalicije HDZ-a i SDP-a, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali sa Sanjinom Španovićem.

07.06.2016., Zagreb - Sanjin Spanovic, novinar i voditelj na Jabuka TV. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Svojevremeno ste rekli kako Vam je kompliment što Vam Bandić ne želi doći u emisiju, mislite li kako će ipak predomisliti pred nadolazeće izbore?

Ma to sam rekao još davno i nekako su sve svi primili na tu izjavu. Eto, ništa se nije promijenilo, on i dalje izbjegava taj intervju jedan na jedan jer zna da se ne bi dobro proveo jer meni svoj jeftini populizam i fraze koje godinama ponavlja ne bi tek tako mogao prodavati.

Sumnjam da će se predomisliti, ali zapravo, nebitno mi je to iskreno. Bandić je ipak lokalni političar koji je uspio u dvije izborne jedinice provući u Sabor. Svi zaboravljaju da je on 2011. doživio potop na parlamentarnim izborima, a da je u izbornoj noći oko četiri ujutro bio ispod praga i u ove dvije izborne jedinice i na nula mandata, pa je ipak kroz iglene uši ušao u Sabor. Onda je čudnim dogovorima na račun proračuna grada Zagreba nabildao klub zastupnika nacionalnim manjinama i spinirao kako je on važan faktor.

Sve su to činjenice, a ostalo su spinovi i najave u cilju pokazivanja mišića.

Koji političar se po Vašem mišljenju najbolje snalazi pred kamerama?

Ma svi oni znaju se ponašati pred kamerama i imaju svoj modus operandi, a na meni je da iz njih izvučem odgovore i ono što zaista misle. Neki su majstori bježanja od tema i odgovora, no potpitanjem se uvijek vratim na temu i inzistiram na odgovoru.

Kakvi su političari gosti i mislite li da grad Zagreb uopće ima kvalitetne i dobre političare?

Da Zagreb ima kvalitetne i dobre političare, ne bi Milan Bandić toliko godina bio na čelu grada. Ne pobjeđuje on jer je najbolji, već jer je najmanje loš, jer nema pravu konkurenciju.

Kada je VETO počinjao, jeste li se nadali ovakvom uspjehu? Koji je Vaš krajnji cilj zapravo?

Nisam, ali sam sretan i ponosan na sve što sam postigao. Ugostio sam najjače političare, nitko nije dominirao u emisiji i oduzeo mi voditeljski primat i sada mogu samo dalje nastaviti. Ciljeve naravno da ne otkrivam, ipak neke adute čuvam u rukavu.

13256493_601661103344055_4373550638823205444_n
O VODITELJIMA U HRVATSKOJ: ”O kolegama sve najbolje, a pod time mislim ponekad i kritiku s argumentima. Dobronamjerno to raditi je nešto što ja tražim i od svojih kolega.”

Što za Vas predstavlja izazov u poslovnom smislu?

Izazovi se stalno mijenjaju, ali onaj stalni je biti u vrhu s kvalitetom proizvoda koji radiš.

Španović: ”S Plenkovićem dolazi nova era u HDZ-u bez jeftine demagogije”

Mislite li da bi Andrej Plenkovic bio dobar novi HDZ-ov lider?

Ako će biti timski igrač onda da jer lider je upravo to. I biti imun na kritiku, propitkivanje i diskusiju. Vjerujem da s njime dolazi era egzistencijalnih pitanja bez populizma i jeftine demagogije, a ne svjetonazorske podjele.

Vjerujete li u priču o velikoj koaliciji – HDZ-a i SDP-a?

Nemam neko mišljenje o velikoj koaliciji jer ideja nje ubija kompetitivnost programa, ideja, realizaciju istih i rješavanje problema koji su nagomilani. No, u situaciji kada jeftini populisti rastu zajedno na 20-ak posto i toliko mandata, ta ideja velike koalicije postaje imperativ jer ne samo da bi se provele neke strukturne reforme, već bi se populističke opcije bez programa i jasnih svjetonazora kojima je jedini cilj začarati razočarane birače, potpuno dovele na marginu političkog života. Ali sastanak HDZ-a i SDP-a oko vodećih pet tema apsolutno, jer recimo tako je u Poljskoj dogovorom lijevih i desnih oko zdravstva tamošnji sustav postao od jednog od najlošijih – do najboljeg.

12800217_10153912446990619_8393270282045019411_n
O NOVINARSTVU: ”Meni ovo nikada nije bio posao, već način života i radim to od 17. godine u vodećim medijima, dakle u novinarskoj Ligi prvaka i uživam. Ne vidim se nigdje drugdje.”

Koji je Vaš gost na Vas ostavio najbolji utisak?

Mnogi, ali ne bih izdvajao niti jednog. Ipak će oni opet doći preko puta mene. Zapravo, to su mahom ljudi koji nisu gosti iz politike.

Da možete ugostiti bilo koga na svijetu, koga biste izabrali?

Marka Zuckenberga jer me zanima zašto smo smo ovisni o Facebooku i kako ga uspijeva i dalje raditi tako primamljivim s toliko novina.

Uz brojne poslovne obaveze, uspijevate li voditi brigu o zdravlju?

Vodim, makar će moji doktori reći uvijek da to nije dovoljno (smijeh).

I novinarstvo je ljubav, kao i nogometne utakmice reprezentacije koje ne propuštam.

Sve veći broj medicinskih stručnjaka napušta Lijepu našu…mislite li kako liječnici ovdje uživaju zaslužene povlastice i status?

Ne rade oni ovaj posao radi povlastica, pa nemojmo o njima niti pričati. Zbog svoje zdravstvene situacije i svega što sam prošao sam upoznao desetke doktora, medicinskih sestara i tehničara kao i ostalog osoblja. Njima je važan status, ali ne status mesija ili nekoga iznad drugih, već status da su priznati i da imaju poštena primanja s kojima mogu pristojno živjeti.

Da niste novinar, čime biste se bavili?

Novinarstvom. (Smijeh) Meni ovo nikada nije bio posao, već način života i radim to od 17. godine u vodećim medijima, dakle u novinarskoj Ligi prvaka i uživam. Ne vidim se nigdje drugdje.

Imate li vremena za ljubav?

I novinarstvo je ljubav, kao i nogometne utakmice reprezentacije koje ne propuštam.

 Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Prema svemu sudeći, čini se kako je upravo ljubav prema ovome poslu, ono što mladog Španovića čini drugačijim od ostalih i što je na kraju, ključ njegovog uspjeha.

>>> MOŽE LI POBIJEDITI BANDIĆA? Stranački kolega odbio se kladiti na Bernardića


Komentari