POLJULJALA GLAZBENU I POLITIČKU SCENU: Evo tko je djevojka o kojoj bruji čitava Europa (VIDEO)

ukrajina eurosong
www.facebook.com

Jamala je u emotivnom nastupu zahvalila Europi i istaknula kako “svakome želi mir i ljubav.”
Ukupno 534 boda na ovogodišnjem Eurosongu odnijeli su pobjedu Ukrajini i njenoj predstavnici Susani Jamaladovoj. Ove godine konkrencija je bila žestoka te je tako sa samo 23 boda manje Australija završila na drugom mjestu. Rusija koja je ujedno bila i najjači favorit završila je na trećem mjestu s 491 bodom.

Tridesetdvogodišnja pobjednica Jamala, pravim imenom Susana Jamaladinova, prva je Tatarka na Eurosongu. Njezina pjesma ‘ 1944.’ ima tešku političku tematiku, kojom je izazvala brojne kontroverze uoči samog natjecanja. Sama Susana bila je žrtva deportacije, te je s puno emocija izvela pjesmu koju je posvetila svojoj prabaki. 

ukrajina eurosong
www.facebook.com

Politička pozadina pjesme

Tematika pjesme govori  o deportaciji gotovo cijele etničke skupine iz njezina rodnog Krima u nekadašnjoj sovjetskoj Rusiji, koji je kasnije postao dijelom Ukrajine, a kojega je tijekom nedavnih sukoba u Ukrajini, u kojima je Rusija stala iza proruskih pobunjenika, Rusija i anektirala izazvavši osude zbog kršenja međunarodnog prava.

Nakon dvije godine stanke Hrvatska dobila skromne bodove

Bez obzira na avangardnu haljinu naša Nina Kraljić je s pjesmom Lighthouse na kraju zauzela 23. mjesto od 26 natjecatelja  koliko ih se predstavilo u finalnoj večeri. Za nas su glasali Austrija, Island, Češka, Gruzija, BiH, Moldavija, Cipar, Izrael, Australija, Velika Britanija i Makedonija, međutim sve je to bilo premalo bodova za neki bolji plasman. Hrvatska je na Eurosongu nastupila nakon dvije godine stanke, a zadnji put smo u finalu nastupili prije sedam godina.

Ove godine novi sustav bodovanja pokazao razlike između žirija i TV publike

Novi sustav glasovanja koji je uveden ove godine osigurao je zasebno glasanje nacionalnog žirija svake od zemalja te posebno glasove publike pred TV ekranima, što je uvedeno kako bi se spriječilo dosadašnje “susjedsko” dodjeljivanje glasova nacionalnih žirija.

Sustav je u konačnici pokazao ozbiljne razlike u preferencijama nacionalnih žirija i TV publike diljem Europe pa je tako primjerice Poljska, koja je bila među zadnjima sa sedam osvojenih bodova u glasanju nacionalnih žirija, skočila na osmo mjesto dobivši 227 preračunatih glasova TV gledatelja.

Domaćini ovogodišnjeg natjecanja, koje se odvijalo u Ericsson Globe areni u Stockholmu, bili su prošlogodišnji švedski pobjednik Eurosonga i zabavljač Mans Zelmerlow te popularna švedska komičarka i omiljeno TV lice Petra Mede. U showu je, dok se odvijalo glasanje, nastupila i američka pop zvijezda Justin Timberlake. Procjenjuje se da je finale Eurosonga u Stockholmu u direktnom TV prijenosu pratilo oko 200 milijuna gledatelja, piše net.hr


Komentari