NE PROPUSTITE: NAJBIZARNIJI slučajevi virtualnih forenzičara

Pickbox

Svježe, vruće i brzo da brže ne može stiže na vaše ekrane – čim prije otkrijte što ima novo u svijetu cyber kriminala.

Pratili smo ih kroz cijelu prvu sezonu i, iako su nastavak CSI franšize koja se s godinama poprilično izlizala, CSI: Cyber nas je oduševio. Čak smo na trenutke uspjeli izbiti Dawson’s Creek uvodnu špicu iz glave kada bi se agent Mundo, kojeg igra James Van Der Beek, nekad fatalni Dawson Leery, pojavio u kadru. I dok nestrpljivo iščekujemo premijerno prikazivanje druge sezone CSI: Cybera na Pickboxu početkom listopada, prisjećamo se najbizarnijih, a u suvremenom tehnološkom svijetu, i najopasnijih slučajeva naših virtualnih forenzičara iz prve sezone.

WiFi napad na avion

Nije nam strano to da su noviji automobili danas praktički računalno povezani i da se njihov sustav može hakirati. I time su se naši agenti bavili. No da se na taj način onesposobi normalno funkcioniranje aviona, i to nekoliko njih, e – to je već malo veći problem. U devetoj epizodi, LOM1S , pratimo kako će se CSI: Cyber ekipa snaći kada se tijekom leta dogodi napad na devet aviona (ha, vidi slučajnosti – devet aviona u devetoj epizodi!) koji su poletjeli iz iste zračne luke putem WiFi-ja.

View post on imgur.com

Ne kupujte droge na internetu

U desetoj epizodi jako kreativnog imena Click your poison agentica Avery Ryan (Patricia Arquette) i njen tim istražuju smrt čovjeka koji je uzimao lijekove kupljene preko hakiranog oglasa na medicinskoj stranici. Životna lekcija: ne kupujte bilo što stavljate u usta preko interneta. Najgore što vam se može dogoditi kupnjom majice online je ili da vam bude premala ili da vam uopće ne dođe. Lijekovi sami po sebi češće odmažu neko pomažu, pa ako se želite nečim trovati, onda bar „droge“ nabavite kod pouzdanog dobavljača.

View post on imgur.com

Vlak smrti postaje smrtno opasan

Jedan od najuzbudljivijih rekvizita u lunaparku, vlak smrti, najveća adrenalinska injekcija za sve koji su je voljni platiti, donio je našim forenzičarima mnogo problema. U drugoj epizodi CMND:\Crash se dogodio sudar čiji je uzrok bio ilegalni pristup internom sustavu koji upravlja vožnjom. Brojne žrtve tog napada zasigurno nisu očekivale da će ih na kraju vožnje vlakićem smrti zaista dočekati sama smrt.

View post on imgur.com

Baby-kamera je sve samo ne sigurnost

Već u prvoj epizodi, CSI: Cyber nas je poprilično šokirao i prepao. Svi roditelji i oni koji čuvaju bebe su nakon epizode Kidnapping 2.0 sigurno još jednom razmislili o tome ima li smisla postavljati baby-cam u sobu s djetetom. Priča je apsolutno strašna – oteta je beba u čijoj se sobi nalazila jedna takva mala sigurnosna kamera koja je bila povezana s aukcijskom stranicom. Dakle, u bilo kojem trenutku se moglo vidjeti je li netko prisutan u sobi. Izvrtite ovu zamisao još jednom u glavi… A onda se sjetite da vaši mobiteli i laptopi također imaju kamere… Kako se sad osjećate?

View post on imgur.com

Ubojiti pištolj za video igru

Znamo da video igre praktički potiču na nasilje tako da je kroz većinu njih igrač uključen u virtualne, nasilne borbe i ratove. Već znamo da i nije najbolja metoda odgoja djeteta dati mu igraču konzolu u ruke i pustiti ga na miru. Ali kada je u 11. epizodi, Ghost in the Machine, pištoljem za video igru ubijen 15-godišnjaka, forenzičari CSI: Cybera su samo produžili listu opasnosti za djecu koje proizlaze iz video igara. Naša ekipa je otkrila tko stoji iza ovog zločina, a vi, ako ste ljubitelj video igara i kupujete novu opremu, možda ne bi bilo loše da je testirate blizu ambulante hitne pomoći.

View post on imgur.com

Ako vam nedostaju naši tehnološki CSI-ovci, ovog listopada pratite novu sezonu na Hotboxu, uz premijerno prikazivanje nove epizode svaki tjedan, samo 24 sata nakon prvog prikazivanja u Americi. Svježe, vruće i brzo da brže ne može stiže na vaše ekrane – čim prije otkrijte što ima novo u svijetu cyber kriminala.


Komentari