SVI DOBITNICI OSCARA NA JEDNOM MJESTU: Jedan je film uvjerljivi pobjednik, a evo i tko je najveći gubitnik večeri

Foto: Guliver / REUTERS / Mike Blake

Najboljim filmom na 95. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti proglašen je “Sve u isto vrijeme”, koji je osvojio ukupno sedam Oscara, a slijedi njemački film “Na zapadu ništa novo” s četiri.

ZLATNI KIPIĆI U RUKAMA: Najbolji film osvojio čak sedam Oscara, a oni su najbolji glumac i glumica!

Nagrada za režiju otišla je u ruke Danielu Kwanu i Danielu Scheinertu za film “Sve u isto vrijeme”.

U kategoriji glavna muška uloga kipića je osvojio Brendan Fraser za “Kit”, a za glavnu žensku ulogu Michelle Yeoh s filmom “Sve u isto vrijeme”. A za isti film Oscara kao sporedni glumac osvojio je Ke Huy Quane, dok je kao sporedna glumica nagrađena Jamie Lee Curtis, također za film “Sve u isto vrijeme”.

Isti je film osvojio i kipića za originalni scenarij, dok je za adaptirani scenarij nagrađena Sarah Polley s filmom “Žene govore”.

Najboljim aninmiranim filmom proglašen je ”Pinokio” slavnog redatelja Guillerma del Tora, a nagrada za najbolji međunarodni film dodijeljena je njemačkom filmu ”Na zapadu ništa novo”.

Oscara za dokumentarni film osvojio je film ”Navalni” Daniela Rohera, a u kateogriji najbolji kratkometražni dokumentarni film osvojio ga je film “Šaptači slonovima” Kartikija Gonsalvesa i Guneeta Monga. ”An Irish Goodbye” najbolji je kratkometražni igrani film, dok je nagradu za najbolji kratkometražni animirani film osvojila animacija “Dječak, krtica, lisac i konj” u režiji Charliea Mackesyja i Matthewa Freuda.

Nagrada za originalnu glazbu otišla je filmu ”Na zapadu ništa novo”, a za originalnu pjesmu filmu RRR s pjesmom “Naatu naatu”.

Najbolji zvuk imao je film “Top Gun: Maverick”, a scenografiju, ali i fotografiju, film “Na Zapadu ništa novo”.

Oscarom je za najbolju šminku i frizuru nagrađen film ”Kit”, odnosno Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley, dok je najbolju kostimografiju za film “Black Panther: Wakanda zauvijek” osmislila Ruth Carter.

”Sve u isto vrijeme” osvojio je i nagradu za montažu zahvaljujući Paulu Rogersu, dok su vizualni efekti najbolji bili u filmu “Avatar: Put vode”.

A najvećim gubitnikom večeri mnogi su prozvali film ”Elvis” koji je bio nominiran u čak osam kategorija, no nije osvojio niti jednog Oscara.


Komentari