Svečano otvorena grupna izložba “PerceiveArt – Leave a Trail”

Foto: PR

U utorak 13. studenoga 2018. u 20 sati u Galeriji Zvonimir svečano je otvorena grupna izložba “PerceiveArt – Leave a Trail” povodom 5. obljetnice web stranice PerceiveArt koja je posvećena promicanju hrvatske likovne umjetnosti. Organizatorica izložbe i autorica portala PerceiveArt Sonja Švec Španjol izabrala je 17 umjetnika iz cijele Hrvatske koji su se na izložbi predstavili s ukupno 61 radom. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja, tako da su posjetitelji na otvorenju mogli razgledati slike, grafike, crteže, skulpture, asamblaže, karikature, makete iz filma i video rad o povijesti nastanka web stranice PerceiveArt. Na izložbi su zastupljeni autori: Ivana Bajcer, Jovica Drobnjak, Rene Grgić-Đaković, Luka Hrgović, Janko Ivčić, Max Juhasz, Zoran Kakša, Nikolina Knežević, Duje Medić, Sandra Radić Parać, Relja Rajković, Ana Sladetić, Miran Šabić, Dragan Šijački, Nik Titanik, Eugen Varzić i Anton Vrlić.

Tekst za katalog napisala je uvažena muzejska pedagoginja Željka Jelavić, a na otvorenju izložbe govorili su: voditelj galerije Zvonimir Zoran Batušić, cijenjeni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže i autorica projekta povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol. Na otvorenju je bilo oko stotinjak ljudi, a među njima i eminentni predstavnici iz svijeta umjetnosti akademik Tonko Maroević, kazališni glumac Marko Torjanac, hrvatska kiparica, slikarica i keramičarka Ljerka Njerš i mnogi drugi.

“Sonja Švec Španjol, autorica web stranice PerceiveArt, uporna je, pedantna, strastvena i hrabra mlada žena. U nelijepa vremena za umjetnike, a i njihove kritičare, kad se sve mjeri ne samo novcem već i brojem klikova, lajkova i prisutnosti na crvenom tepihu, nije jednostavno opstati. Nekomercijalna stranica PerceiveArt koja predstavlja umjetnost i umjetnike slavi peti rođendan, raste i stječe sve više štovatelja. Biti slobodnjakinja bez institucionalnog zaleđa u bilo kojem poslu nezahvalna je pozicija. Nekima je to nužda, nekima odabir. No, većina će ljudi slobodnih zanimanja kazati kako uz mnoštvo prepreka i napora koje ulažu ipak najviše cijene slobodu. Slobodu u izboru tema, organizacije rada, suradnika, radnog vremena. Dobro, ovo zadnje možda ne ulazi u slobodu izbora već golu nuždu, jer se najčešće radi više od propisanog radnog vremena i često fleksibilnost podrazumijeva nedostatak zdravog sna”, napisala je  muzejska pedagoginja Željka Jelavić.

“PerceiveArt… naziv koji je nastao nakon mnogo razmišljanja, a najbolje utjelovljuje ono što sam htjela prezentirati na portalu. Iako su u samim počecima svi pozdravljali ideju pokretanja web stranice o umjetnosti, istovremeno su se mnogi pitali “pa tko će to čitati, pa kako ćeš sve sama voditi, sigurno će ti dosaditi…” I evo nas pet godina kasnije. Nije mi dosadilo, dapače, jedini problem trenutno predstavlja činjenica što se ne mogu klonirati, jer je toliko zanimljivih projekata, izložbi i umjetnika koje bih htjela popratiti, a ponekad ne stignem sve. No, materijala za stranicu ima za narednih šest mjeseci bez da se u međuvremenu išta novo dogodi, otvori ili pokrene”, napisala je autorica izložbe Sonja Švec Španjol.


Komentari