Sve glasnije se ‘šuška’: Tko je Todoriću platio jamčevinu?

Foto: Ilustracija/ Dnevno.hr

Nema novaca, ima novaca! Tako nekako sažeti bi se ukratko mogla saga s Ivicom Todorićem i prikupljanjem sredstava za jamčevinu, sa čime se ovih dana ne prestaje ismijavati hrvatski narod, koji po svemu sudeći smisao za humor i sarkazam baš nikada ne gubi.

Todorić i njegova obrana još su prošloga tjedna bili u brizi, a javnosti se servirao podatak kako ovaj posrnuli tajkun nema milijun eura kojima bi platio jamčevinu koju mu je odredilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. No, da situacija nije baš do te mjere dramatična, te da je Ivica Todorić daleko od ‘crkvenog miša’ potvrdilo se u svega nekoliko dana, a kako mu je život težak svjedoči i Mercedes Ml s kojim je u pratnji vozača pred njega u Remetinec stigla supruga Vesna, i to nakon što se 13 dana patio u remetinečkim odajama.

Nakon Remetinca, Todorić koji je usput morao predati i putovnicu te obećati da se neće kriti i da će se odazivati na sudske pozive, zaputio se u topli dom u Kulmerove dvore. Ukoliko prekrši neki od uvjeta, Todorić koji se do posljednjeg daha borio da ga Britanci ne izruče u ruke hrvatskog pravosuđa, vraća se u pritvor, a jamstvo propada. No, baš kao što je oko Todorićeva poslovanja mnogo nerazriješenih pitanja, i u slučaju njegova puštanja na slobodu nije jasno tko je taj netko tko je Todoriću pomogao u ovoj teškoj životnoj situaciji dajući mu financijska sredstva za jamčevinu.

Pitanje je to na koje odgovor nije želio dati glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić priznajući da su uplatitelji poznati sudci. Da su Todorića potpomogli prijatelji, priznao je Torodićev odvjetnički tim. Po povratku iz Engleske Todorić uistinu jest raspolagao sa 118 tisuća funti, a sada su mu kako saznajemo u pomoć doista priskočili prijatelji koji su skupljali doslovno po desetak tisuća eura, među njima bilo je čak i onih iz Bosne i Hercegovine.

Dobro upućeni izvori kazuju kako su to sve ljudi koji Todoriću duguju od ranije, no zanimljivo je spomenuti kako zapravo sud ne zanima porijeklo novca uplaćenog za jamčevinu. Kada već o jamčevinama govorimo tada valja znati da Todorić nije iznimka, masnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna imao je svojedobno Sanader koji je ponudio zalog dviju nekretnina, a jedna od nekretnina bila je kuća odvjetnika Gorana Suića, takva jamčevina prvotno je bila odbijena jer vlasnička dokumentacija bila je upitna, no svi problemi koje je bivši premijer imao po tome pitanju vrlo su brzo riješeni, a u pomoć su priskočili i Sanaderovi prijatelji Jerko Rošin i Luka Bebić. Zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić oko kojega se stegla hobotnica afere Agram izlazak iz pritvora platio 15 milijuna kuna, i to zahvaljujući njegovom odvjetniku pokojnom Marijanu Hanžekoviću koji je podigao kratkoročni kredit kako bi mu uplatio jamčevinu.

Milijunsku jamčevinu prijatelji su skupljali i za Zdravka Mamića, ali i za brojne druge uglednike iz poduzetničko-političkih voda.

Piše Iva Međugorac


Komentari