Šumi vam u ušima? evo što to može značiti

Pixabay

Šum (lat. Tinnitus) javlja se kod 10-15% osoba, a češći je kod starijih osoba, kod koji se javlja s učestalosti i do 25%. Razlikujemo subjektivni i objektivni tinitus.

Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog i/ili čestog izlaganja buci (npr. preglasna glazba, buka na radnom mjestu itd.). Kod starijih osoba vrlo često je povezan s nagluhošću (“staračka nagluhost”) odnosno osjetnoživčanim gubitkom sluha (u takvim slučajevima može pomoći slušni aparatić).

Kod trajnog zujanja u ušima tzv. kronični tinitus, većina osoba se više ili manje “navikne” na isto, no kod manjeg broja se može javiti i nervoza, pad koncentracije, tjeskoba, smetnje sna, pad raspoloženje i više ili manje izražena depresija te je ponekad potrebna i pomoć neuropsihijatra, piše Ordinacija.hr.

Stres, napetost itd. istovremeno pojačavaju tinitus odnosno osjet šuma. Najčešće govorimo o simptomu, a ne o bolesti jer se rijetko ustanovi točan uzrok. U svakom slučaju, kada se javi, treba se javiti svom liječniku i u dogovoru s njim potom ev. otorinolaringologu, neurologu, kardiologu itd.


Komentari