STRUČNJACI UPOZORAVAJU: U ovoj prostoriji gotovo svi drže lijekove – ne činite to!

foto:pexels/anna shvets

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje lijekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupaonica za to logičan izbor, zar ne? No farmaceuti kažu da je to vjerojatno najgore mjesto za kućnu ljekarnu.

Lijekovi su ondje izloženi velikoj vlažnosti što će vjerojatno utjecati na to da izgube svoju učinkovitost, kažu iz udruge njemačkih farmaceuta BAH. To vrijedi čak i ako ne otvorite pakiranje.

Većina lijekova voli hladna i suha mjesta, između 15 i 25 stupnjeva Celzijevih. Ne bi ih trebalo izlagati visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti.

U hladnjak idu lijekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti ljekarnik.

Antibiotike tijekom ljeta treba čuvati u hladnjaku. Kapi, vaginalete, inhalatore, inzulinske injekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva.

Stručnjaci upozoravaju da se lijekovi ipak ne smiju čuvati na temperaturama nižima od ništice jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova djelotvornost.

Ako lijek nije adekvatno čuvan može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja djelotvornosti lijekova. Istodobno može doći do promjene organoleptičkih svojstva, odnosno boje, konzistencije, mirisa i okusa.


Komentari