Što povezuje Severinu i najmoćnijeg balkanskog narkobosa?

Foto: Screenshot

Lista balkanskih najmoćnijih narko šefova ostavlja bez daha.

Hrvatski Escobar, nadimak je pod kojim se krije 44-godišnji Riječanih Stjepan Prnjat, koji je u četvrtak uhićen zbog šverca sto kilograma kokaina iz Južne Amerike. Dotični je kako se može saznati iz njegove osebujne i opskurne biografije od ranije dobro poznat policiji, jer zbog krijumčarenja droge policije više europskih zemalja uhitile su ga u studenom 2007. godine u blizini Frankfurta.

Tajna operacija ‘Kolovoz’ otkrila je da se radi o velikoj skupini krijumčara drogom, koju predvodi Prnjat, a krijumčarska skupina bila je zadužena za pribavljanje droge hrvatskom, i zapadnoeuropskom narkotržištu. Radi se uglavnom o kokainu, i heroinu, a na teret im se stavljala i trgovina bijelim robljem diljem Europe. Mlade istočnoeuropljanke prisiljavali su na prostituciju, a s nekima od njih i sami su ”provodili vrijeme”.

Skupina krijumčara rasprostranila se duž Europe, a ono što posebno ledi krv u žilama priče su o najpoznatijim narkobosovima s Balkana.

”Bog i batina”, tako je svojedobno srpski premijer opisivao narkodilera Dragoslava Kosmajca čija je elitna vila u Beogradu pretresena od strane policije 2014. godine, a nakon uhićenja saznalo se da je riječ o čovjeku koji je drogu dilao za cijeli Balkan. Ujedno, srpski mediji pisali su o desetak lokala koje ima, te da sam prikuplja novce od najma. Pretpostavljate? Loše se pisalo onima koji novac za najam nisu imali.

Kosmajčeva supruga i sin Lazar također su osebujne figure budući da na njih glasi oružje koje je policija pronašla u njihovome domu, a za što su posjedovali dozvole. A da se od uhodanog biznisa ”solidno” živi govori podatak kako su Kosmajčevi registrirani na 13 adresa, posjeduju kuće, stanove, salone, a imovina im je vrijedna 10,7 milijuna kuna. Pater familijas je vlasnik šest lokala koji vrijede 1.1 milijun kuna, ali i suvlasnik čak 31 stana. O da, dobro ste pročitali!

Za balkanskog ”kralja kokaina” slovi Darko Šarić koji je četiri godine bio tražen zbog krijumčarenja 5,6 tona kokaina. A čini se da je Šarić ravnopravno proširivao biznis, budući da se za njim tragalo i zbog umiješanosti u likvidaciju više ljudi, ali i pranje novca. On se pak za to vrijeme dok je policija tragala skrivao po državama Južne Amerike, a srpski tabloidi pisali su da se podvrgao čak i plastičnim operacijama kako bi promijenio izgled.

Za ovu ”veliku ribu”, srpska tajna služba isplela je posebnu mrežu, odnosno grupu koja je mjesecima za njime tragala, a kada je postalo jasno da su ga pronašli te da će ga uhititi, ovaj im je doskočio i sam se predao. U pratnji specijalaca 2014. godine stiže u beogradsku zračnu luku, te od tada dane krati iza rešetaka.

Inače, Šarić je s kumom Draganom Tošićem iz Ljubljane organizirao kriminalnu skupinu iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore te s dva milijuna eura u gotovini u Urugvaju pribavio 2171 kilogram kokaina. Novcem od droge Šarić i ekipa kupovali su hotele, noćne klubove, restorane, bijesna vozila i sve ostalo što bi im srce poželjelo. Šarićev imetak danas iznosi oko 27 milijardi dolara, što ne čudi budući da je i u ranijim akcijama vrlo uspješno krijumčario kokain, diljem Europe pa i svijeta.

Ovim osebujnim biografijama valja pridružiti i onu Luke Bojovića, čovjeka koji je afganistanskim i južnoameričkih heroinom pokorio Europu, konkretnije Njemačku i Austriju. Biznis je to koji mu je na mjesečnoj razini osiguravao milijune, a u medijima diljem EU proglašen je ključnim i najmoćnijim europskim narkobosom, kojemu se spočitava i 20 ubojstava, a i Bojović je vrlo uspješno izbjegavao policiju transformacijama izgleda. Prilikom uhićenja koje se odvilo u Španjolskoj, ondašnja policija u domu mu je pronašla računala, prigušivače, oružje i mnoštvo druge zanimljive opreme te između ostaloga i ”skromnih” 500 tisuća eura.

Njegovi ljudi Srećko Kalinić i Miloš Simović povezuju se s ubojstvom srpskog premijera Zorana Đinđića. A njihova imena punila su i stupce hrvatskih medija nakon što je na zagrebačkom Jarunu pronađeno tijelo srpskog kriminalca Cvetka Simića.

Svojedobno se i hrvatska javnost zaintrigirala crnogorskim narko šefom Safetom Kalićem, i to zato što mu je na svadbi pjevala Severina, čiji je video s te osebujne proslave kružio internetom. Inače, Kalić je crnogorski kralj heroina, a uz to bavi se hotelijerstvom i ugostiteljstvom, na njegovo ime vođene su i tri tvrtke, a koliko je vrijedna njegova imovnina nije poznato.

Autor: Iva Međugorac


Komentari