‘Što o tome znaju sterilni tipovi u odijelima?’ Jelena Veljača želi glasati za nekog tko zna kako žive Zagrepčanke

Glumica, redateljica i aktivistica Jelena Veljača otkrila je da bi na predstojećim izborima voljela glasati za ženu jer, kako kaže, samo one znaju kako je bilo odrastati i živjeti kao žena u Zagrebu.

Važan (mi) je spol. Jer mi govori da ta osoba inherentno razumije kako mi je bilo studirati, odabrati zeznut faks, hodati ulicom po noći nakon tuluma, odabrati način da se obranim od potencijalne prijetnje na ulicama kvarta (moj je bio ključevi između prstiju, a vaš, sestre?), da zna koliko mi je važno da su sva naselja sigurna za moje dijete, da su sva rodilišta pozitivno nastrojena prema dojenju, prema rooming inu i nerooming inu, prema pratnjama svih vrsta, da zna da je doista važno, životno važno, konačno urediti mogućnost rađanja kod kuće, da zna da menstruacija nije nepristojni planet i da je rodiljni dopust nasušno pravo”, nabrojala je Veljača brojne aspekte ženskog života u svojoj kolumni za Jutarnji list.

“Što o svemu tome znaju sterilni tipovi u odijelima?”, upitala je Jelena.

Veljača je zaključila da muške kandidate ne razlikuje ni najmanje jer se ne ističu ni po čemu, a pokušavaju se nametnuti PR floskulama kao što je pozivanje “kralja otpada” Petra Pripuza na partiju šaha.

“Ako nikad nisam čula za Filipovića, a ni za onog drugog, Klisovića, za kojeg doduše još ne znamo kojim se pismima i jezicima služi, ali ni ništa drugo vrijedno spomena, ni trećeg, ne govori li to i o njima?”, zaključila je Veljača.

Ipak, Veljača zaključuje da na ovim izborima neće glasati za ženu jer, kako kaže, radije bi “da nas netko spasi, pa makar i frajer”.

Ne zanimaju me sistemi, partije, ogromne stranke koje su, dakako, u trideset godina postojanja iznjedrile više muškaraca nego žena kao kandidate za bilo što. Poštujem da postoje, cijenim svakog agilnog čovjeka ovog Planeta, ali povijest mi pokazuje da oni ne znaju ništa ili vrlo malo o tome kako je biti Zagrepčanka. I miješam, ih, da, jer je njihova retorika i dalje napad na onog drugog, neka vrsta rivalstva u privilegiranom okružju dva poznata VIP kluba. Hoću li na ovim izborima glasati za ženu? Ne, ipak ne, nažalost. Kako Susan kaže: radije bih da nas netko spasi. Pa makar i frajer”, zaključila je Veljača.

Jelena Veljača osnivačica je inicijative “Spasi me” za zaštitu i pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. U suradnji sa zakladom Solidarna osnovala je fond “Spasi me” koji je do sada pomogao brojnim ženama i njihovim obiteljima. Fond pomaže ženama s troškovima smještaja, pravnog savjetovanja, psihoterapije i liječenja, te pomaže u pronalasku zaposlenja kako bi se žrtvama osigurala financijska neovisnost. “Spasi me” je također u pregovorima s Vladom oko otvaranja Obiteljskog suda, koji bi olakšao procesuiranje obiteljskog nasilja.

Komentari