Što čitati na godišnjem? Drogirani Hitler, novi Jergović, Staljinova ljubavnica i ljubići puni erotike ljetni su aduti u hrvatskim knjižarama

FOTO: Flickr

Uz šešir, badekostim ili kupaće gaće, kremu za sunčanje i bevandu, neizostavan suputnik svakog kvalitetnog godišnjeg odmora je (barem) jedan kvalitetan književni naslov u kojem ćete guštati u trenutcima opuštanja. A kako odabrati onaj pravi?

Za pomoć u izboru prave knjige za godišnji, kontaktirali smo sve najveće domaće izdavače da nam predlože svoje adute koje su pripremili za ovo dugo, toplo ljeto. Deset najvećih hrvatskih izdavačkih kuća priredili su čitav arsenal najrazličitijih naslova za svačiji ukus. Ovoga ljeta, koliko nam se čini, ljubići imaju laganu prednost pred krimićima, a nestanak Algroritma sa scene vidljiv je u gotovo potpunom izostanku SF žanra s polica naših knjižara. Domaći autori zato pucaju iz svog raspoloživog oružja, a ljubitelji publicistike također će doći na svoje.

Bogata ljetna ponuda domaćih knjižara, hranit će nam moždane vijuge i dobar dio jeseni, a književna ljetina je toliko rodila da se teško odlučiti samo za jedan naslov, a ne za njih barem 10, 15. Evo što nude naši izdavači koje smo posložili abecednim redom:

FRAKTURA

Fraktura je za ljeto ljubiteljima književnosti priredila pregršt iznenađenja – prijevode tri dobitnika nagrade Booker i dobitnice francuske nagrade Goncourt. Kao šećer na kraju, ističu i novi roman mnogima omiljenog bosansko-hrvatskog pisca Miljenka Jergovića.

David Grossman ‘Ušao konj u bar’

Kratki roman ‘Ušao konj u bar’ nagrađen je prestižnom nagradom Man Booker International i prati jednu večer u životu stand-up komičara u malom izraelskom gradu. Roman popularnog izraelskog pisca dobio je dobre kritike u svim većim svjetskim medijima, a neki ga opisuju kao ‘veličanstveno tragičan i ubojito komičan izlet u savršenstvo’. U njemu će uživati književni sladokusci.

Fraktura

Leïla Slimani ‘Uspavanka’ 

‘Beba je mrtva. Nekoliko sekundi bilo je dovoljno’ , stoji na koricama ovog francuskog romana i ledi krv u žilama, a da još niste ni otvorili prvu stranicu. Triler o mladom i uspješnom pariškom paru koji pronalazi savršenu dadilju za svoju djecu, no stvari pođu po zlu, podloga je na kojoj se progovara o svim problemima suvremene Europe od imigranata i ovrha do odgoja djece i psihičkih oboljenja. Roman je nagrađen najvažnijom francuskom književnom nagradom Goncourt, a svidjet će se ljubiteljima trilera i dobro ispričanih priča koje u sebi kriju duboku kritiku društva.

Fraktura

Paul Beatty ‘Prodana duša’

Još jedan Frakturin ljetni biser koji je osvojio nagradu Booker. ‘Prodanu dušu’ mnogi smatraju jednim od najvažnijih američkih romana 21. stoljeća. Oni koji su ju čitali, kažu da je to najzabavnija i najduhovitija knjiga koju su ikad držali u rukama. Sam zaplet već miriše na urnebesnu satiru. U malom gradiću s većinskim afroameričkim stanovništvom u blizini Los Angelesa, čudak nadimka Bombon odluči pomoći zajednici tako da u 21. stoljeću, obrnutom revolucijom ponovno vrati ropstvo. Roman je politički nekorektan do bola, a američka komičarka Sarah Silverman napisala je kako je ‘Prodana duša briljantan roman. Zadivljujući. Kao da su ga pisali anđeli.’

Fraktura

Miljenko Jergović ‘Selidba’

U svom novom romanu Jergović se ponovno bavi temom obiteljske prošlosti. Radnja se odvija u njegovom starom stanu u sarajevskoj četvrti Septarovac.  ‘Predmeti i dokumenti, novčanik, partijska knjižica, češagija, djedovi pokušaji autobiografije i još mnogo toga pripovijedaju priču ne samo jedne obitelji već i jednoga grada, djetinjstva i odrastanja u kojoj autor ne štedi nikoga, a ponajmanje sebe i svoje bližnje’, stoji u opisu Jergovićeva novog hita.

Fraktura

Olga Tokarczuk ‘Knjige Jakubuve’ 

Još jedan roman nagrađen Bookerom iz Frakturine butige. Poljska književnica Olga Tokarczuk svoj je roman smjestila u nemirno razdoblje sredine 18. stoljeća nedaleko turskih granica gdje se, u obitelji rabina, rađa potencijalni novi Mesija Jakub. Knjige Jakubove odvode čitatelja u Poljsku 18. stoljeća, no pričaju i priču o suvremenim problemima u društvu. Roman kao stvoren za ljubitelje inteligentnog povijesnog štiva.

Fraktura

 

NAKLADA LJEVAK

Ljevak čitateljima ovoga ljeta preporučuje da istraže što sve imaju za ponuditi domaći autori. Ljevakove snage za ovo su ljeto priredile razna, potpuno neočekivana izneneđenja, a među njima i hrvatski prijevod najprodavanije knjige na Amazonu. Evo što nude:

Ivana Dragičević ‘Nejednaki’

Kao dugogodišnja vanjskopolitička reporterka Ivana Dragičević proputovala je svijet uzduž i poprijeko, intervjuirala mnoge svjetske državnike i intelektualce te iz prvog reda svjedočila trenutcima koji su promijenili povijest. ‘Nejednaki’ su publicistička priča o svim tim događajima i ljudima, iza kulisa i iz prve ruke. Funkcionira kao kombinacija osobnih iskustava koje je Ivana Dragičević kao reporterka stekla na terenu te dubokog uvida i analize nezaustavljivih svjetskih procesa kojima svjedočimo i čiji smo dio. Odvažno, iskreno i pametno štivo.

Naklada Ljevak 

Mark Manson ‘Profinjeno umijeće stava J**e mi se’

Druga knjiga američkog blogera Marka Mansona sa sočnom psovkom u naslovu bila je najprodavanija knjiga lani na Amazonu. A i u Hrvatskoj se prodaje kao luda, rekli su nam u Ljevaku. Bez dlake na jeziku i bez ikakve cenzure, Manson je napisao duhovito filozofsko djelo koje čitatelja tjera da uči na vlastitim pogreškama jer najvažnija stvar na svijetu nije novac i trka za novcem, već stjecanje iskustva, smatra autor filozofskog puta nazvanog ‘je*e mi se’.

Naklada Ljevak

Igor Rudan ‘Točna boja neba’

‘Točna boja neba’ zbirka je tekstova Igora Rudana, proslavljenog hrvatskog znanatvenika i šefa katedre za međunarodno pravo i molekularnu medicinu pri sveučilištu u Edinburghu. Knjiga je namijenjena mladim znanstvenicima i općenito mladima u Hrvatskoj koji traže svoje mjesto pod suncem. O hrvatskoj znanosti Rudan piše u duhu optimizma i na taj način tjera oblake negative i pasivnosti koji su se nadvili nad našu domovinu zbog čega mnogi mladi bježe iz zemlje.

Naklada Ljevak

Drago Hedl ‘Vrijeme seksa u doba nevinsoti’

Definitivno jedan od najintrigantnijih domaćih naslova ove godine. Oni koji prate medije, gospodina Hedla percipiraju kao jako ozbiljnog istraživačkog novinara koji je otkrio mnoge koruptivne afere u Hrvatskoj. Ni na kraj pameti nam nije bilo da će se publici jednog dana predstaviti romanom koji naslovom pomalo asocira na radnju filma ‘Varljivo leto ’68.’ Koliko čujemo od Ljevaka i Hedlov roman se izvrsno prodaje, a bavi se odrastanjem jednog mladića u Slavoniji. Žanrovski, Hedl u svom četvrtom romanu isprepliće krimić i ljubić.

Naklada Ljevak

Jasminka Tihi-Stepanić ‘Ljeto na jezeru Čiču’

A, evo i nešto za najmlađe čitatelje. Autorica ovog romana o 14-godišnjakinji Luciji koja provodi ‘dosadno’ ljeto bez roditelja u nedovršenoj obiteljskoj kući, već je osvojila nekoliko regionalnih nagrada. U romanu, protagonistkinja Lucija ljeto provodi s bakom jer joj majka radi sezonu u Poreču, a otac je u dalekoj Bavarskoj. Vrijeme provodi s vršnjacima na obližnjem jezeru, a upoznaje i dječaka Jakova u kojeg se zaljubljuje.

 

MOZAIK KNJIGA

Mozaik je za čitanje na plaži pripremio tri britanska bestselera, žanrovski dosta različita, književni biser spisateljice Sanje Pilić, a ni najmlađi ovoga ljeta u Mozaiku neće biti zakinuti. Ljeto je u Mozaiku lepršavo:

Michelle Frances ‘Zaručnica’

‘Zaručnica’ je hrvatski prijevod britanskog bestsellera, dramatski triler o vječnom sukobu svekrve i snahe. Bogata Laura ima savršen život, skladan brak i naočitog sina, no sve se promijeni kada u njen život uđe njegova zaručnica Cheryll… Michelle Frances ovo je roman prvijenac, no karijeru je provela radeći kao scenaristica u dramskom programu BBC-a. Zbog velikog uspjeha ‘Zaručnice’, ove je godine izbacila’ još jedan roman koji je također hit u Britaniji.

Mozaik knjiga

Ruth Hogan ‘Čuvar izgubljenih stvari’

Još jedan britanski feel good, opuštajući bestseller o piscu koji skuplja izgubljene stvari kako bi se iskupio zbog obećanja koje je prekršio. Kada umre, u oporuci će kuću i sve te stvari ostaviti svojoj kućnoj pomoćnici Lauri uz posljednju želju – da ih vrati svojim prvobitnim vlasnicima. Uz pomoć neočekivanih, dvonožnih i četveronožnih pomagača i world wide weba, Laura kreće u avanturu života, baš kao i čitatelji ove tople i opuštajuće knjige.

Patricia Wilson ‘Otok tajni’ 

Još jedan britanski i svjetski hit britanske spisateljice koja je odrasla na prekrasnom otoku Kreti. Radnja ovog uzbudljivog romana smještena je na Kretu, a inspiraciju za pisanje autorica je dobila kada je u vrtu svoje kuće slučajno iskopala strojnicu iz 1943. Njen roman temeljen je na istinitim događajima o kojima su joj pričale starice iz gradića Amirasa u kojemu se radnja zbiva. Pripovjedačica Angelika netom prije vjenčanja odlazi na Kretu baki koja je na umoru i od nje na samrtnoj postelji saznaje obiteljske tajne koje će joj promijeniti život.

Mozaik knjiga

Sanja Pilić ‘Sve što sam naučila’

Popularna dječja književnica bez čijih su romana mnoga djetinjstva nezamisliva, ove se godine predstavila ovom neobičnom knjigom svojih ukoričenih zapisa s – Facebooka. Njeni statusi imaju velik broj lajkova i preneseni su u mnogim medijima pa ih je Mozaik knjiga ovoga ljeta čitateljima odlučila ponuditi i na ovaj način. ‘Sve što sam naučila’ kako sam naslov kaže, zbirka je autobiografskih crtica, mudrih misli i neobaveznih, duhovitih savjeta za život koji su idealni za čitanje po vrućinama jer su kratki i iscjeljujući.

Mozaik

Zoran Maljković, Marko Jovanovac ‘Ured za izgubljene stvari’

I Mozaik ima nešto za najmlađe čitatelje i za one koji to tek trebaju postati. Ova prelijepo ilustrirana slikovnica napisana je s ciljem da kod najmlađih probudi ljubav prema učenju i čitanju. Glavni lik je dječak koji odrasta u obitelji koja voli čitanje, kvizove i pecanje. Jednog dana svaki član obitelji nešto izgubi, a dječak koji je netom krenuo u osnovnu školu, otkriva veliku tajnu: što se sve krije između korica knjiga u njegovoj sobi…

Mozaik

 

OCEAN MORE 

Književni kurioziteti, bilo domaćih, bilo stranih autora ovogodišnji su ljetni aduti nakladnika Ocean More. Najviše zanimanja kod najraznovrsnije publike pobuđuje studija o narkoticima u Trećem Reichu, no iznenađenja su nam pripremili i domaći autori:

Frédéric Beigbeder ‘Život bez kraja’

‘Mene smrt sablažnjuje. Prije sam o njoj razmišljao svakoga dana. Otkako sam prešao pedesetu, razmišljam o njoj svake minute’, napisao je u svom novom romanu popularni francuski pisac. Kako mu i samo ime kaže, roman ‘Život bez kraja’ promišlja o smrtnosti i besmrtnosti te propituje načine na koje se život može produljiti, od 3D printanja organa, ubrizgavanja matičnih stanica, presađivanja svinjskih organa u ljudsko tijelo… Iako na prvi pogled SF, roman se zapravo bavi ljudskom opsjednutošću mladošću i strahom od smrti.

Ocean More

Sándor Márai ‘Ljubomorni’ 

Ovaj veliki mađarski pisac prve polovice 20. stoljeća izvan Mađarske je dugo bio zaboravljen, no zadnjih 30-ak godina ponovno se reotkriva u svijetu, a nova izdanja njegovih starih naslova izazivaju veliku popularnost kako u svijetu, tako i kod nas. ‘Ljubomorni’ je roman o tajnama, propasti i ljubomori unutar jedne obitelji.

Ocean More

Norman Ohler ‘Potpuna ekstaza, narkotici u Trećem Reichu’

Definitivno knjiga koja ovoga ljeta izaziva najviše zanimanja i svatko ju želi pročitati. Istraživački rad berlinskog novinara o povezanosti nacizma s uživanjem droga, prvenstveno metamfetamina kojeg je Treći Reich masovno proizvodio i čiju je konzumaciju poticao, dolazi nam u sjajnom prijevodu jednog od najvećih hrvatskih germanista, pisca Borisa Perića. Iako publicistika, čita se s velikom napetošću kao da je roman. Informativno, napeto, zanimljivo i uzbudljivo. O ovom aspektu nacizma možda ste nešto načuli, no iz ove knjige ćete o njemu sve naučiti.

Ocean More

Dražen Ilinčić ‘Neobičan slučaj novinara N.’

Iz pera našeg omiljenog televizijskog novinara koji prati kulturu dolazi roman o televizijskom novinaru koji prati kulturu i koji se, nakon 20 godina intenzivnog rada, trudi zadržati kreativnu svježinu. Novi roman Dražena Ilinčića prožet je bogatim autobiografskim iskustvom, a kod većine književnih kritičara dobio je afirmativne recenzije. Poznat po svom nenametljivom šarmu i ekscentričnom smislu za humor, Ilinčić je osvojio srca gledatelja pred malim ekranima i zainteresirao mnoge od njih za kulturu. Vjerujemo da će tako biti i s njegovim novim romanom.

Ocean More

Dario Harajček ‘Sanjica Lacković’

Roman je ovo prvijenac proslavljenog kazališnog redatelja Darija Harajčeka. Roman je ovo o jednoj obitelji koji seže u prošlost sve do 60-ih godina 2o. stoljeća, ispisan virtuoznim stilom, živopisnih likova i intrigantna zapleta.

Ocean More

 

PLANETOPIJA

Ljubitelji self help literature, knjiga o zdravoj prehrani i new age filozofije, doći će na svoje ako ovoga ljeta zavire u ponudu Planetopije koja vješto spaja naoko neozbiljan žanr self help priručnika s promišljanjama o filozofiji, mudrosti Istoka, zdravlju i smislu života. Ovo su im, kažu, aduti za ljeto:

Anthony William ‘Hrana koja mijenja život’

Ljeto je idealno doba za mijenjanje štetnih životnih navika i uvođenje kvalitetne prehrane na dnevni meni. Popularni američki autor donosi nam niz informacija o zdravoj prehrani od kojih bi vam mnoge mogle spasiti život, deteljan opis faktora koji stoje iza niza teških bolesti te popis 50-ak namirnica čija konzumacija produljuje život. Bolje spriječiti nego liječiti kaže stara narodna, a ova vam knjiga pomaže kako da to učinite na najbolji mogući način.

Planetopija

Mihajlo Pažanin ‘Razgovori o potpunosti’

Knjiga koja nosi podnaslov ‘Mudrost mindfulnessa za suvremeno doba’, stiže iz pera jednog od najpopularnijih domaćih učitelja budizma koji se budizmom i njegovom primjenom u svakodnevnici bavi već više od 30 godina. U svojoj novoj knjizi, Pažanin jednostavnim, razgovornim stilom pisanja daje odgovore na mnoga teška pitanja koja muče suvremenog čovjeka.

Planetopia

Ken Mogi ‘Ikigai – japanska filozofija življenja’

Još jedan Planetopijin naslov koji se bavi primjenom istočnjačke mudrosti u suvremenom trenutku. Ikigai je japanska, na hrvatski teško prevediva fraza koja služi za opisivanje užitka i smisla života. ‘Ikigai predstavlja japansku životnu mudrost, tankoćutnost i načine postupanja jedinstvene japanskom društvu. Pokazat ću vam da ne morate biti Japanac da biste imali ikigai’, navodi autor te poziva čitatelje da ga slijede na nezaboravno putovanje u samo srce japanske tradicije koja vam može promijeniti život.

Planetopija

Dave Evans, Bill Burnett ‘Dizajniraj svoj život’

Niste baš zadovoljni svojim životom? Dva omiljena profesora s poznatog američkog sveučilišta Stanford vam mogu pomoći. Obojica su poznati produkt dizajneri koji na Stanfordu vode kolegij koji se zove isto kao i njihova knjiga. Na svojim kolegijima studentima, na stvarnim primjerima, pokazuju zamke u koje svatko upada na svojem putu ka ostvarenju cilja, kao i načine da ih se zaobiđe. Njiihovi su savjeti primijenjivi u svakom području, no najviše u pronalasku posla iz snova i dobre zarade.

Planetopija

Nicholas Oldland ‘Tri prijatelja u čamcu’

Medo koji voli grliti, sob i dabar idu na nezaboravno putovanje čamcem u ovoj edukativnoj slikovnici koja vaše najmlađe uči kolegijalnosti, suradnji i toleranciji. Kroz razne avanture trojice prijatelja, djeca sama uče donostiti zaključke između ispravnog i neispravnog, moralnog i nemoralnog.

Planetopija

 

PROFIL

Većina Profilovih ljetnih aduta dolazi iz pera autorica koje ruše sve predrasude. Ženski špijunski roman koji je napisala bivša djelatnica CIA-e, prvi dio distopijske trilogije američke kraljice ljubića i memoari Staljinove ljubavnice, samo su neke od poslastica koje ovoga ljeta možete naći u Profilu.

Sarah Perry ‘Eseška zmija’

‘Književna senzacija, roman zbog kojeg ćete poželjeti biti bolji čovjek, jedan od najboljih povijesnih romana desetljeća’, samo su neke od pohvala koje je ovaj roman, 2016. nagrađen nagradom British Book Awards dobio. Vrijeme radnje smješteno je u 1893. u englesku pokrainu Essex gdje mlada udovica Cora istražuje povratak mističnog čudovišta – eseške zmije. Roman je ovo o skepticizmu i vjeri, znanosti i religiji koji je osvojio srca čitatelja diljem svijeta.

Profil

Caren Cleveland ‘Sve što znam o tebi’

Špijunski je roman dugo bio dominantno muški žanr pomalo odbojan ženama. Međutim, tu je percepciju stubokom izmijenila Caren Cleveland, bivša CIA-ina analitičarka svojim romanom prvijencem po kojemu se već snima film s Charlize Theron u glavnoj ulozi. CIA, ruski agenti, domaće krtice, lojalnost i izdaja, ljubav i sumnja, sve se to može pronaći na stranicama ovog napetog romana o agentici CIA-e čija obitelj postaje ugrožena zbog njena posla.

Profil

Nora Roberts ‘Godina prva’

Prva knjiga hvaljene distopijske trilogije ‘Kronike o jedinstvenoj’  Nore Roberts, američke kraljice ljubića. Iskorakom u ovaj sasvim neočekivani žanr, jedna od najčitanijih američkih spisateljica najprije je šokirala, a potom oduševila obožavatelje. Prvi dio trilogije smješten je u prve dane apokalipse koja je nastala na zemlji zbog bolesti od koje je umrlo više od polovice svjetskog stanovništva.

Profil

Andy Weir ‘Artemis’

A sada nešto i za ljubitelje SF-a. Novi roman autora ‘Marsovaca’ prema kojem je snimljen uspješni film s Mattom Damonom u glavnoj ulozi, zbiva se u ljudskoj postojbini na Mjesecu. Glavna junakinja, Jasmine Bashara Jazz u Artemisu, prvoj i jedinoj ljudskoj koloniji na Mjesecu, nađe se u vrzinom kolu zločina, moći i događaja koje ne može kontrolirati.

Profil

Ljubov Orlova ‘Voljela sam Staljina i on mene’

Memoarski su ovo zapisi jedne od najvećih filmskih zvijezdi i seks simbola bivšeg SSSR-a u njegovom najtežem razdoblju. Iako je umrla prije 40 godina, a na vrhuncu slave bila prije 80, Orlova ne prestaje biti u fokusu javnosti, dijelom zbog svoje nevjerojatne ljepote, a dijelom zbog uzbudljive životne priče. U memoarima, ‘Staljinova ljubavnica’ opisuje svoj višeslojan odnos s ruskim diktatorom, odnos ljubavi, mržnje i straha.

Profil

 

SANDORF

Mali, ali moćan Sandorf ovoga nam je ljeta priredio intelektualno izazovne naslove, bilo da se radi o povijesnoj knjizi, studiji psihičkih oboljenja ili najobičnijoj slikovnici, ali i jedan domaći roman koji ispada iz svake kutije. Za one koji vole pametno štivo čak i na moru, Sandorf je pravi izbor:

Andrew Scull ‘Ludilo u civilizaciji’

Profesor sociologije i studija znanosti na sceučilištu California u San Diegu većinu je svoje znanstvene karijere posvetio proučavanju ludila i odnosu društva spram ludila kroz povijest. Kako mu i samo ime kaže, ‘Ludilo u civilizaciji’ proučava fenomen ludila kroz čitavu povijest, od Biblije, antike pa sve do Freuda pa ga možemo nazvati ‘najluđim’ udžbenikom iz povijesti koji ćete ikada pročitati, a bogato je ilustriran prikazima ludila iz svih epoha svjetske povijesti.

Sandorf

Pieter M. Judson ‘Povijest Habsburškog carstva’

Još jedan naslov za ljubitelje povijesti prati povijest carstva koje je uvelike utjecalo na današnju Hrvatsku i čije je nasljeđe još uvijek duboko urezano u naš kulturni identitet. Knjiga nizozemskog povjesničara govori baš o tome – proučava kako su institucije Habsburške monarhije utjecale na kulturu i svakodnevno ophođenje brojnih naroda i etničkih skupina koje su je sačinjavale.

Sandorf

Morten Dürr, Lars Horneman ‘Zenobia’ 

Vrlo aktualan crtani roman danskog dvojca namijenjen je najmlađima, no mogu ga čitati i odrasli. Bavi se vrlo aktualnom temom, a to su teške muke sirijskih imigranata na putu k Europi. Zenobia prati tragično putovanje sirijske djevojčice prema Europi. Autorski dvojac za Zenobiju je dobio tri nagrade u Danskoj i osvojio srca djece i odraslih diljem Europe.

Sandorf

Viktorija Božina ‘Turbofolk’

A sada, nešto sasvim drugačije. ‘Turbofolk’ je roman prvijenac Viktorije Božine,  mlade autorice i zadarske studentice koji na nevjerojatno iskren način govori o studentskim danima, odrastanju, mladima Hrvatskoj, besparici, seksu i drugim đačkim ‘brigama’. Viktorija je svoj roman završila u SAD-u gdje trenutno trenutno živi, piše i studira, a nastao je na osnovu priča koje je objavljivala na portalima za kulturu u Hrvatskoj i regiji.

Sandorf

Miroslav Krleža ‘Zagreb 1942.’

Krleže nikada dosta, a ovo džepno izdanje njegovih dnevničkih zapisa idelno je za čitanje u autobusu ili vlaku (još bolje u vlaku), dok se vozite prema željenoj destinaciji godišnjeg odmora. Sandorf se ovoga ljeta odlučio pozabaviti Krležom u vrijeme njegovih najtežih dana, a to je doba početaka Nezavisne države Hrvatske kada mu je život visio o koncu i kada je bio prezren od režima, ali i od nekadašnjih istomišljenika s ljevice, u vrijeme kada je živio u kućnom zatvoru i u zatvoru svojih mučnih misli.

sandorf

 

ŠKOLSKA KNJIGA/LUMEN

I Lumen i Školska knjiga donose pregršt iznenađenja u ovim ljetnim mjesecima. Dok će kod Lumenovih izdanja na svoje doći podjednako ljubitelji ‘Sluškinjinih priča’ i Stephena Kinga baš kao i ljubiteljice kvalitetnog ljubavnog romana, Skolska knjiga donosi nezaobilazno stivo za sve ljubitelje zdrave prehrane…

Weina Dai Randel ‘Mjesec u palači’ (Lumen)

Ljubavni roman nagrađen nagradom RITA smješten je u mističnu Kinu 7. stoljeća, na dvor kineskog cara. Konkubina Mei zbog svoje inteligencije i znatiželje odskače od ostalih konkubina, no zbog tih svojih osobina, nađe se u prilici da zavede samog cara što na dvoru izazove pogibeljni sukob. ‘Mjesec u palači’ prvi je nastavak duologije ‘Carica sjajna Mjeseca’ o životu carice Wu. Jedva čekamo drugi!

Rosie Walsch ‘Sve je bilo savršeno, a onda je nestao’ (Lumen)

Sarah je upoznala Eddieja i s njim provela sedam nezaboravnih dana u kući na osami. Na rastanku su shvatili da su zaljubljeni jedno u drugo i da se moraju ponovno vidjeti. No, dani prolaze, a Eddie se ne javlja. Sarah mu provjerava Facebook i WhatsApp i shvati da ju ignorira… Što se dogodilo s Eddiejem, doznat ćete u ovom napetom, ali opuštajućem ljubavnome romanu.

Školska knjiga

Stephen King ‘Kula tmine III : Puste zemlje’ (Lumen)

Treći je ovo nastavak čuvene fantasy heptalogije Stephena Kinga koju mnogi smatraju najboljim književnim ostvarenjem ovog velikog i radišnog američkog pisca. Puste zemlje prate avanture lutajućeg viteza Rolanda, posljednjeg revolveraša na zemlji.

Školska knjiga

Margaret Atwood ‘Alias Grace’ (Lumen)

Roman autorice planetarno popularnih ‘Sluškinjinih priča’ napisan prema istinitim događajima koji su se zbili u Kanadi sredinom 19. stoljeća. Naslovna junakinja, sluškinja Grace Marks osuđena je na doživotni zatvor jer je s drugom sluškinjom ubila svog poslodavca i njegovu domaćicu. ‘Bila žrtva ili sluškinja, Grace Marks je sjajno društvo’, smatra kritika.

Školska knjiga

Dr. Lejla Kažinić Kreho ‘Antiaging prehrana’ 

U svojoj, svima korisnoj knjizi, nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho čitateljima savjetuje kako preinakama u svakodnevnoj prehrani mogu zaustaviti starenje, bolesti i osjećaj slabosti. Knjiga je bogato ilustrirana prekrasnim fotografijama zamamne, zdrave hrane i donosi niz jednostavnih prehrambenih trikova za zdraviji život. Živi brzo, jedi zdravo i budi vječno mlad, moto je ove iznimno korisne knjige.

Školska knjiga

 

VBZ

Svestrani VBZ za ovo je ljeto priredio za svakoga ponešto. U ponudi imaju hitove domaćih i stranih pisaca, kvalitetne publicistike povijesne tematike, podjednako namijenjene muškarcima i ženama te savršen omjer knjiga za razbibrigu kao i ozbiljnijih naslova:

Dan Brown ‘Postanak’

Novi hit pisca koji je zauvijek promijenio žanr povijesnog trilera kao i način na koji vrednujemo povijest, religiju i umjetnost, prati nove avanture harvardskog profesora simbologije Roberta Langdona. U ‘Postanku’ Langdon stiže u Guggenheimov muzej u baskijsku prijestolnicu Bilbao gdje mu je domaćin milijarder Edmond Kirsch, jedan od njegovih prvih studenata, no njegov posjet pretvori se u kaos. ‘Štreberski James Bond‘ Langdon 0voga puta traga za tajnom koja daje odgovor na vječno pitanje ‘gdje smo i odakle dolazimo’.

VBZ

Neale Donald Walsch ‘Razgovori s Bogom 4’

Popularnog pisca Zagreb je u travnju ponovno ugostio u prepunom Lisinskom, a tom je prilikom Walsch dao i ekskluzivni intervju za naš portal. Četvrti nastavak njegove kultne knjige koja se bavi promišljanjem i praktičnom upotrebom duhovnosti u svakodnevnom životu, prigrlili su čitatelji svih religija na svim kontinentima. U novom nastavku, Walsch progovara o gorućim problemima današnjice i nudi jednostavna rješenja koja mogu promijeniti svijet.

VBZ

Marina Šur Puhlovski ‘Divljakuša’

‘Divljakuša’ je ‘antiljubavni roman’ koji je ove godine osvojio nagradu VBZ-a za najbolji domaći roman. Radnja je smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Divljakuša iz naslova zaljubljuje se u kolegu sa studija, zadivljena njegovim buntovništvom i umjetničkim senzibilitetom. Ljubav se pretvara u noćnu moru, a njen odabranik u nezahvalnog, egomanijakalnog parazita koji živi na njenoj grbači. Da bi ga se oslobodila, morat će postati divljakuša.

VBZ

Ian Kershaw ‘Kraj’

‘Kraj’ je, kako mu i samo ime kaže, briljantno napisana studija posljednje godine Hitlerova režima. Dolazi iz pera Iana Kershawa, britanskog povjesničara i jednog od vodećih stručnjaka za Hitlera i nacizam na svijetu. U svom opsežnom djelu, Kershaw se bavi uzrocima koji su doveli do toga da se Nijemci fanatično kunu u Hitlera i vjeruju mu do samog kraja, mentalnim sklopom onih koji su ga podržavali, a sve je napisano kao da u ruci držite povijesni triler, a ne povijesnu knjigu.

VBZ

Julia P. Gelardi ‘Rođene za krunu’

Ako je gore spomenuta knjiga o Hitlerovom kraju, povijesno štivo za ‘dečke’, onda su ‘Rođene za krunu’ idealno štivo za cure koje žele znati više. Knjiga je zapravo skup biografija pet unuka velike britanske kraljice Viktorije koje su vladale u pet zemalja Europe – Rusijom (Aleksandra), Španjolskom (Ena), Grčkom (Sofija), Rumunjskom (Marija) i Norveškom (Maud). Istovremeno, ovo je i priča o turbulentnom 20. stoljeću koje je iz temelja izmijenilo svijet.

VBZ

 

ZNANJE

Oni koji se ovoga ljeta žele kvalitetno opustiti i odmoriti uz istu takvu knjigu u rukama, Znanje je idealan izbor jer nudi optimalan omjer krimića i ljubića za svačiji ukus koji jamče savršenu razbibrigu na plaži:

Jill Santopolo ‘Igubljena svjetlost’

Lucy i Gabe upoznali su se na zadnjoj godini fakulteta i ludo se zaljubili. Gabe postaje fotoreporter i odlazi na Bliski istok. Lucy ostaje u New Yorku i tamo gradi karijeru. Njihova ljubav traje 13 godina, iako se na različitim dijelovima svijeta. Hoće li se ponovno sresti? Za ovaj svjetski bestsller glumica Reese Whiterspoon je napisala: ‘ova me knjiga držala budnom noću dok sam listala stranice da doznam što se dalje zbilo, a kraj me nije razočarao’.

Znanje

Ragnar Jonasson ‘Snježno sljepilo’

Ima li išta bolje u ljetnim vrućinama od čitanja krimića čija je radnja smještena u ledeno ribarsko mjestašce Islanda? “Fantastična kombinacija klasičnog krimića i skandinavske pomaknutosti”, kažu kritike. Mladi policajac u ovom romanu raspliće klupko ubojstava i intrige u ledom zakovanom gradiću gdje svatko ima svoju tajnu od kojih su mnoge smrtonosne.

Znanje

Megan Miranda ‘Sve nestale djevojke’

Nakon deset godina, Nicole se vraća u svoj jezivi rodni gradić Cooley Ridge iz kojega je otišla nakon što je njena najbolja prijateljica nestala i nikada nije pronađena. Demoni iz prošlosti ponovno se bude, a uskoro nestaje još jedna djevojka… Ovaj psihološki krimi triler lako se čita i sjest će svim ljubiteljima žanra.

Znanje

Oliver Pötzsch ‘Krvnikova kći’

Njemački pisac na ideju da napiše krvnikovu kći došao je prilikom istraživanja povijesti vlastite obitelji. Naime, kopajući po njemačkim arhivima došao je do nenadanog otkrića da su mu preci obavljali zloglasan srednjevjekovni posao – ulogu krvnika. Povijesni krimić temeljen na istinitim događajima govori o krvniku koji istražuje strašne zločine u Njemačkoj kasnog srednjeg vijeka.

Znanje

Jill Mansell ‘Ti i ja zauvijek’

Konačno, jedan rasni ljubić među ljetnim naslovima, kao stvoren za plažu. Na svoj 25. rođendan Lily otvara pismo koje joj za svaki rođendan piše majka koju nikda nije upoznala. U pismu otkriva pojedinosti o jednoj majčinoj velikoj ljubavi i odluči potražiti tog muškarca u nadi da će tako otrkiti više o svojoj majci. Putem se zaljubljuje u slavnog glumca Eddiea. Prilikom prvog trenutka upoznavanja, Lilly i Eddie osjete nevjerojatnu privlačnost.

 

Autorica: Mia Mitrović


Komentari