Štednjak ili roštilj? Prije nego što pripremite mesne specijalitete, pročitajte ovo…

Damir Spehar/PIXSELL

Tijekom ljetnih mjeseci mnogi se za pripremu mesa radije koriste roštiljem nego štednjakom.

Studija, predstavljena na skupu Američke zdravstvene asocijacije za epidemiologiju i prevenciju, promatrala je više od 100.000 ljudi, u tri različite studije, koji su barem dvaput tjedno jeli bifteke, piletinu ili ribu s roštilja.

Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji su pripremali meso na roštilju više od 15 dana mjesečno, imaju 17 posto veći rizik za pojavu visokog krvnog tlaka u odnosu na ljude koji su tako pripremljenu hranu jeli manje od četiri puta mjesečno. Usto, oni koji vole jesti meso s roštilja koje je sasvim pečeno (reš), imaju 15 posto veći rizik od pojave visokog tlaka, u odnosu na one koji su kuhali meso na nižim temperaturama.

Razlike u krvnom tlaku mogu se javiti zbog izlaganja kemikalijama koje nastaju kada je protein u mesu izložen visokim temperaturama, pretpostavljaju znanstvenici. Iako je važno naglasiti da ovi rezultati ne dokazuju da sama metoda pripreme mesa izravno izaziva porast tlaka, znanstvenici savjetuju određeni oprez kad ovog ljeta budete puno roštiljali.

(Hina)


Komentari