STEČAJNI UPRAVITELJ PREDLOŽIO SUDU: ‘Pokrenite postupak protiv Vanne i Vrdoljakova sina‘

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Snimanje filma i serije “General”, o životu generala Ante Gotovine, odnosno s time povezan stečaj tvrtke Kiklop film Antuna i Andrije Vrdoljaka, u čijoj je produkciji “General” snimljen, otkriva sve više financijskih dubioza, piše Jutarnji List. 

Naime, stečajni upravitelj u postupku stečaja Kiklop filma Valentin Jakovac predložio je zagrebačkom Trgovačkom sudu angažiranje odvjetnika u svrhu analize i eventualnih pokretanja sudskih postupaka protiv direktora tvrtke Andrije Vrdoljaka i njegove supruge, pjevačice Ivane Vrdoljak Vanne, kojima bi se pokušale naplatiti eventualne tražbine. Sporne su pozajmnice veće od pola milijuna kuna koje je direktor Kiklop filma Andrija Vrdoljak davao sebi i supruzi te svojoj drugoj tvrtki, Mediteran filmu, za koje Jakovac nigdje u dokumentaciji nije našao trag da su vraćene.

Angažiranje odvjetnika

“Predlaže se donošenje odluke o angažiranju odvjetnika i izdavanje odvjetničke punomoći radi pravne analize i upute oko postupanja u pogledu pozajmnica stečajnoga dužnika danih Andriji Vrdoljaku, Ivani Vrdoljak i društvu Mediteran film d.o.o., u svrhu pokretanja sudskih postupaka protiv istih i procjene mogućnosti naplate tražbina u navedenim postupcima, kao i troškovima odvjetničkoga zastupanja”, predložio je nedavno Jakovac u svojem izvješću stečajnoj sutkinji.

Sporne pozajmnice stečajni je upravitelj detektirao još u svojem prvom izvješću, iz srpnja ove godine. “Utvrđene su i pozajmice dužnika u odnosu na direktora društva Andriju Vrdoljaka u iznosu većem od 450.000 kuna, zatim Ivani Vrdoljak u iznosu od oko 100.000 kuna te društvu Mediteran film d.o.o. u iznosu većem od 35.000 kuna, a za koje u priloženoj financijskoj dokumentaciji nisu pronađeni dokazi da su vraćene”, naveo je tada Jakovac.

Istodobno je napomenuo da je u bankovnim izvodima vidljivo da je Andrija Vrdoljak vratio nekoliko pozajmica na manje iznose, ali se ti povrati ne mogu povezati s navedenim pozajmicama.

Andrija Vrdoljak tada nam je rekao da Kiklop nije služio isključivo za snimanje “Generala” nego su preko tvrtke organizirani i koncerti njegove supruge, pa bi eventualne novčane transakcije između tvrtke i nje trebalo sagledati u kontekstu njihove poslovne suradnje.

“Uvjeravam vas da Ivana sasvim sigurno nije financijski imala nikakve isplate vezane uz projekt ‘General'”,  izjavio je tada i dodao da nije bilo nikakvih prelijevanja sredstava između filma i drugih poslova.

Misteriozni zajam

Kako je do sada vidljivo iz stečaja tvrtke Kiklop film, za snimanje filma i serije “General” HRT joj je dao 9,6 milijuna kuna, s time da je HRT vlasnik 70 posto, a Kiklop film 30 posto prihoda od prodaje televizijske serije “General” u inozemstvu.

Od HAVC-a je dobiveno 4,2 milijuna kuna, a pribavljene su i značajne donacije, koje je stečajni upravitelj procijenio na najmanje 2,4 milijuna kuna, što znači da je na troškove filma otišlo najmanje 16,2 milijuna kuna, i to bez logističke pomoći MORH-a poput osiguravanja vojne opreme, helikoptera, tenkova i sličnog.

No, to nije sve. Naime, otkriveno je da je Kiklop film pola godine nakon početka snimanja podignuo još i zajam od 1,75 milijuna kuna u PBZ-u, koji također nije vraćen, a banka ga sada potražuje u stečaju.


Komentari