ZLATNA PRAVILA ZAGREBAČKOG BONTONA: Kako pravilno postaviti stol ‘da ugodimo očima cieloga družtva’?

FOTO: pixabay

Facebook grupe jako često su izvor blaga iz starih dana. U njima se može naći kako su prije živjeli naši stariji te kako se treba ponašati ili obući.

Tako smo u grupi ‘STAROZAGREBAČKI RECEPTI’ naišli na kodeks ponašanja za stolom iz knjige Nova zagrebačka kuharica iz 1932. godine. Zahvaljujemo Marijanu i prenosimo objavu u cijelosti:

O POSTAVLJANJUU I POKRIVANJU STOLA

”Akoprem poslužba i pokrivanje stola ne spada u obseg kuhinje, držim da je ipak dobro dvie, tri spomenuti o pokrivanju i poslužbi, da se laglje postigne podpuni uspjeh dobra objeda i večere.

Da bude stol liepo prostrt, prvi je i glavni uvjet čistoća.

Nije dosta donašati na stol samo tečne hrane i dobro piće, već moramo osobitu pomnju svratiti i na posudje, stolnjake, ubrusce (Servietten), noževe, viljuške i žlice (jedala), na pokućstvo u sobi gdje jedemo i tako dalje, jer to zahtieva bolji i finiji način živata, napredak i urednost.

Zahtieva sklad i pravi red.

U današnje vrijeme nije dosta ugadjati samo grlu i nosu najrazličitijim hranami i tek podražujućimi mirisi, već se moramo trsiti, da ugodimo očima cieloga družtva, moramo se poskrbiti da se svaki gost ugodno pozabavi.”


Komentari