ŠPILJA VETERNICA: S obzirom na situaciju s Covid-19, ove godine Noć šišmiša neće biti obilježena kao prethodnih godina

foto:PP Medvednica

Iako bi mnogi radije odabrali suncem obasjana prostranstva Medvednice od njenog mračnog i hladnog podzemlja, špilja Veternica iz mnogo razloga zaslužuje vaš posjet!

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno „raste“ nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i „obični“ turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

Pradavni su Zagrepčani, neandertalski lovci musterijanske kulture, štovali kult špiljskog medvjeda koji je bio vrlo čest stanovnik špilje. Osim njega, u Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje: špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo i golemi jelen.

Danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši.

Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije – zimskog sna. Zbog njih su na ulazu Veternice postavljena i posebna rešetkasta bat friendly vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprečavaju ulaz nezvanih posjetitelja, te tako štite ove neobične životinjice i njihov špiljski dom.

Međunarodna noć šišmiša

Svake godine, zadnje subote u kolovozu pred Veternicom i planinarskim domom Glavica obilježava se Međunarodna noć šišmiša – događaj u kojem diljem Europe šišmiši postaju glavne zvijezde! Ti ljubitelji tame, malo poznati i rijetko prepoznati, posvuda su vrlo ugroženi, a značajni su pokazatelj kvalitete i očuvanosti okoliša.

Glavna zvijezda je šišmiš Florijan Ako ne znate njegovu priču, sigurno još patite od predrasuda prema tim fascinantnim noćnim bićima.

foto:PP Medvednica

Poslali smo upit PP Medvednica na koji način će ove godine biti zabilježena Međunarodna noć šišmiša, a stručni savjetnik PP Medvednica Denis Kovačić je odgovorio kako s obzirom na situaciju s Covid-19, ove godine Noć šišmiša neće biti obilježena kao prethodnih godina radionicama i događanjem na P.d. Glavica.

Obilasci špilje bit će kao i svaki vikend prema rasporedu svaki puni sat od 10:00 do 16:00 sati uz napomenu da zadnji obilazak kreće u 15:10 sati.

Komentari