SPEKTAKL NA JELAČIĆU: Obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske uz velike zvijezde

Svečani koncert Moja domovina.

U povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u nedjelju, 15. siječnja u 12:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića će se održati svečani koncert Moja domovina pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a okupit će brojne eminentne izvođače.

plakat_25_godina_prizanje_v2-1-1-500x703

Na koncertu će nastupiti: Tereza Kesovija, Dražen Žanko, Vladimir Kočiš – Zec, Hrvoje Hegedušić, Krunoslav Kićo Slabinac, grupa Magazin, Mladen Kvesić, Đani Maršan i Radojka Šverko, a prigodne domoljubne pjesme će izvesti Najbolji hrvatski tamburaši, Klapa Hrvatske ratne mornarice te Orkestar Oružanih snaga RH, pod ravnanjem dirigenta Miroslava Vukovojca Dugana.

Svi izvođači će na kraju koncerta izvesti Moju domovinu, pjesmu što ju je početkom Domovinskog rata snimio Hrvatski Band Aid.

https://www.youtube.com/watch?v=EVcq2rojqNk

Tog datuma Hrvatsku je priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice

U sklopu obilježavanja jubilarne obljetnice će se održati i svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinskog, a u večernjim satima slijedi vatromet kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Svečani program će se održati na sam dan priznanja, budući je upravo 15. siječnja 1992. Republiku Hrvatsku međunarodno priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice. Članicama Zajednice istoga dana su se pridružile: Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Island je prva država koja je još 19. prosinca 1991. priznala Hrvatsku. Istoga dana je takvu odluku donijela i Njemačka, ali je na snagu stupila 15. siječnja, na dan kada su je priznale i ostale članice Europske zajednice. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.


Komentari