SMRTI KOJE SU OBILJEŽILE 2021: Iznenadna smrt Milana Bandića, usnule dance kraljice Kasandre i legendarnog trenera Cice

Foto:kolaž/Facebook/Pixsell Sanjin Strukić

Već je svima poznato je da 2021. godina bila izazovna i teška budući da se pandemiji još uvijek ne nazire kraj, a obilježile su je i nebrojene smrti.

Redakcija Zagreb.info izdvojila je poznate ličnosti od kojih smo se oprostili ove godine. Neki od njih preminuli su nakon duge borbe s bolestima, a drugi sasvim iznenadnom smrću, dok su se neki skrivali daleko od očiju javnosti zadnjih godina pa se za njihovu smrt saznalo tek kasnije.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iznenadna smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u 66.oj godini izazvala je niz reakcija od strane brojnih političara, Zagrepčana, ali i cijele regije. Njegov iznenadni odlazak vijest je o kojoj svi danas pričaju. Iza Bandića je više od 20 godina vladavine Zagreba, a bi li osvojio i sedmi mandat nažalost nikad nećemo doznati.Protiv njega je podneseno oko 250 kaznenih prijava. Osim kritika dobivao je i pohvale Zagrepčana. Bivši gradonačelnik preminuo je od posljedica srčanog udara 28. veljače.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Legendarni nogometni trener Zlatko Cico Kranjčar umro je ožujku u KBC Merkuru nakon kratke i teške bolesti. “Cico” je rođen u Zagrebu 15. studenog 1956. godine, bio je hrvatski nogometaš i nogometni trener. U Dinamu je bio od navršenih 10 godina. Kao igrač ostao je sve do 1983. godine. Brzi prelazak iz juniora u prvu postavu omogućio mu je trener Mirko Bazić. S Dinamom je 1981./82. osvojio naslov prvaka.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Poznati hrvatski dramaturg, autor kultne serije “Kuda idu divlje svinje” Ivo Štivičić u 85.oj godini života. Štivičić je otac dramatičarke Tene Štivičić a preminuo je 15. listopada 2021. godine. Na tadašnju zagrebačku televiziju došao je 1958. godine, radio je kao dramaturg i scenarist, a od 1992. do 1995. te bio urednik Dramskog programa HTV-a. Kasnije je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Njegova smrt rastužila je mnoge.

Foto: Facebook

14. prosinca u 56-oj godini života, iznenada je preminula Maja Žarković, glazbenica i glazbena menadžerica. U Hrvatskom narodnom kazalištu bila je violinistica u orkestru u razdoblju od 1987. do 1990., a od 2008. do 2010. bila je ravnateljica glazbenog programa, nakon čega se posvetila radu u vlastitoj glazbenoj agenciji, baveći se organizacijom koncerata, osmišljavanjem festivala, edukacijom i savjetovanjem, zastupanjem umjetnika i ostvarivanjem međunarodnih glazbenih suradnji.

Foto: Instagram

Dance zvijezda 90-ih Davorka Ručević, poznatija kao Kasandra, preminula je 3. prosinca u Zagrebu, u 54.oj godini. Javnost je pogodila vijest o smrti zvijezde koja je navodno glasom s rasponom od četiri oktave mogla nadmašiti čak Josipu Lisac. Postala je poznata po hitovima kao što su “Sladoled”, “Nisi ti jedini na svijetu”, “Kazna”, “I’ve got a feeling”… 2007.godine povukla se iz javnosti, te živjela u tajnosti sve do smrti. Za njenu smrt javnost je se saznala skoro 20 dana kasnije.

Foto: Filip Brala/ PIXSELL

Bivša pjevačica grupe Srebrna krila, Vlatka Grakalić, preminula je 31. listopada u 48. godini života nakon što je tek samo mjesec dana doznala za rak maternice. Vlatka je dugo bila pjevačica Srebrnih krila, a naslijedila ju je Vlatku Pokos. U bendu je pjevala od 1994. do 2000. godine, te je nizala mnoge hitove. Nakon Srebrnih krila posvetila se solo karijeri, a 2008. godine s pjesmom “Kaži mi” nastupala je na Dori. Zadnjih godina živjela je u Norveškoj, gdje je naposljetku dočekala smrt.

Hrvatska kazališna kritičarka i dramaturginja Mira Muhoberac preminula je u Zagrebu, a rodila se u Dubrovniku 18. kolovoza 1959. godine. Dobitnica je niza kazališnih, umjetničkih i znanstvenih nagrada, između ostalih i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za najboljega studenta i Nagrade Sveučilišta u Zagrebu za najbolji znanstveni i umjetnički rad za vrijeme diplomskoga i poslijediplomskoga studija, brojnih nagrada za dramaturške i teatrološke analize, eseje i dramaturške adaptacije. Najveći dio života živjela je u Zagrebu, a ljetne dane, praznike je provodila u rodnoj obiteljskoj kući u Dubrovniku.

Foto: Facebook

Filmska producentica i suosnivačica produkcijske kuće ˝Studio dim˝, Darija Kulenović Gudan preminula je u 49. godini u Zagrebu 21. studenog 2021. nakon višegodišnje borbe s teškom bolešću. Rođena je u Sarajevu 1972. godine. Sa svojom sarajevskom prijateljicom, kasnije poslovnom partnericom Marinom Andree Škop 1992. doselila je u Zagreb. Zajedno su radile više od trideset godina, a posljednjih 20 pod okriljem zajedničke produkcijske kuće Studio dim gdje je Darija Kulenović Gudan radila kao kreativna producentica.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Operna umjetnica Blaženka Milić, dugogodišnja članica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta, preminula je u Zagrebu u 83. godini. Publika ju je upoznala kao Zorku u “Porinu” Vatroslava Lisinskog, a uz tu ulogu u zagrebačkom je kazalištu ostvarila niz uloga poput Jelene i Eve u “Nikoli Šubiću Zrinjskom” Ivana pl. Zajca, Đule u “Eri s onoga svijeta” Jakova Gotovca, Lisbeth u “Postolaru od Delfta” Blagoja Berse i Anice u “Ekvinociju” Ive Brkanovića.


Komentari