‘SLOBODNO ME POLJUBITE ZNATE VEĆ GDJE!’ Marijana Mikulić ne planira šutjeti o izazovima roditeljstva, usprkos negodovanju nekih!

Marijana Mikulić (Foto: Instagram / Marijana Mikulić)

Nakon što je javno progovorila o temi djece s poteškoćama u razvoju jer je i sama majka dječaka koji ima poteškoće u razvoju govora i razumijevanja, domaća glumica Marijana Mikulić našla se na udaru onih koji su njezin apel za promjenama koje su nužne u sustavu – shvatili nepotrebnim ili pretjeranim. Kako bi još jednom ukazala na važnost teme o kojoj govori posljednjih nekoliko mjeseci, mama 12-godišnjeg Ivana, osmogodišnjeg Andrije i uskoro trogodišnjeg Jakova, u najnovijoj se objavi na Instagramu obračunala upravo s onima kojima iste smetaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

˝Vidim neke ljude smeta, čini nervoznim, kada ja pišem o svemu bez zadrške, pa tako i o svojoj djeci, i izazovima roditeljstva s kojima smo se susreli. Mene kada nešto uzrujava – stisnem unfollow, ne kliknem na članak čiji naslov mi upućuje na sadržaj ili osobe o kojima mi se ne čita. Naš Jakov je savršen mali veseli dječak, fizički potpuno zdrav, motorički iznimno spretan, po procjeni stručnjaka u nekim stvarima natprosječan za svoju dob. On ima teškoće u komunikaciji zbog poteškoća u razvoju govora i razumijevanja. Imao je i mnogo obrazaca autizma kojih se, hvala Bogu, dosta riješio kroz rad sa terapeutima kod kojih ga vodimo˝, započela je 39-godišnja glumica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

˝O svemu sam javno počela pisati kada sam htjela ukazati na tromost sustava, mjesece čekanja na dijagnozu, a zatim i na terapiju, a sve to u periodu ključnom za ranu intervenciju. Mnogi su mi se nakon toga javili jer su u sličnim pričama, saznala sam da djece s takvim poteškoćama ima više nego možemo i zamisliti. Tu djecu je teško uključiti u odgojno obrazovni sustav bez vještačenja, vještačenje je nemoguće dobiti bez nalaza, za dobiti nalaz se čeka kompletna obrada. Znači začarani krug, tijekom kojeg roditelji trebaju sami voditi negdje dijete, ali i zaraditi novac za privatne terapije, dok dijete ne može u sustav, znači treba platiti i čuvanje˝, nastavila je Marijana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

˝Ja mislim da su ovo teme vrijedne javnog prostora koji dobijem kad god o njima pišem, i ovim putem zahvaljujem svim medijima koji svaki put sve prenesu. Ako uporno budemo o tome govorili možda se konačno nešto i pokrene u tom smislu. Jer djece u potrebi ima dosta, a koliko sam saznala i terapeuta raznih profila od edukacijskih rehabilitatora, radnih terapeuta, vrtićkih pedagoga koji mogu biti treći odgajatelj u grupama gdje je dijete s nekom poteškoćom. ALI, ALI, država je ta koja im radna mjesta treba otvoriti, dozvoliti, i omogućiti djeci s poteškoćama da se uključe lakše u odgojno obrazovni sustav, roditeljima da rade i zarade kao i svi drugi˝, napisala je glumica te za kraj poručila: ˝Svi kojima smeta kada pišem o ovoj temi slobodno nek me unfollow i poljube znate gdje! A sve druge ljubim grlim šaljem more pozitive˝.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)


Komentari