Školske uniforme samo su kozmetička varka

Foto: Facebook / Uniforme za potrebe OŠ Barilović proizvodi domaća tekstilna tvrtka Galeb / ILUSTRACIJA

Prošla su vremena gdje škole zahtijevaju da svi učenici budu isto odjeveni. Glavna svrha školskih uniformi je bila unificiranje djece i što veća objektivnost nastavnika, no vremena su se promijenila.

Oni koji zagovaraju uvođenje školskih uniformi kao glavni argument navode smanjenje socijalne razlike među djecom. Nažalost, istraživanja su pokazala da uniforme neće smanjiti vršnjačko nasilje jer djeca znaju prepoznati tko spada gdje u društvu.

Sami đaci smatraju da uniforme gaze nihovu individualnost i želju za učenjem. Sa školarcima se slažu i psiholozi koji su u svojim istraživanjima dokazali korelaciju između nošenja uniformi i ukrašavanja tijela tetovažama i pierceringom kao želje za individualizacijom.

Školske uniforme osim praktične imale su i sigurnosnu svrhu. Škola i njezini službenici uvijek su znali ako je netko tko ne pohađa ustanovu ušao u nju, baš zato što ju ne nosi. Uz današnju sigurnosnu tehnologiju nema razloga da unforme budu način zašite učenika.

Glavne prednosti uniformi su manji stres djece i roditelja što obući, jefitinija su opcija, manji izostanci s nastave, pridonose atnosferi učenja i mogu se predati novim generacijama, te se na taj način reciklirati. Mane uniformiranja su smanjenje individualnosti, djeca se u njima ne osjećaju ugodno i krše demorkatska načela slobode.


Komentari