SKANDAL NA EUROSONGU: Šest zemalja varalo na glasanju, među njima i naši susjedi!

Kalush Orchestra (Foto: Guliver)

Pored pobjede Ukrajine, poziva na jednakost, emotivnih balada i upečatljivih scenskih nastupa, ovogodišnji Eurosong obilježio je i jedan skandal. Naime, nacionalni žiriji iz šest zemalja su u drugom polufinalu uklonjeni su s natjecanja.

Slijedom toga, iz glasanja su izuzeti Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino.

O svemu se oglasio EBU koji je otkrio da su kod spomenutih zemalja uočeni nepravilni obrasci glasovanja.

“U analizi glasovanja žirija od strane paneuropskog glasačkog partnera Europske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Pjesme Eurovizije 2022., utvrđeni su određeni nepravilni obrasci glasovanja u rezultatima šest zemalja. Kako bi se uskladio s Uputama za glasanje Natjecanja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamjenskog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim glasovanjem)”, stoji u priopćenju EBU-a, a to je potvrdio i nezavisni nadzornik glasovanja.

“EBU krajnje ozbiljno shvaća sve sumnjive pokušaje manipuliranja glasovanjem na Euroviziji i ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa Službenim uputama za glasovanje, bez obzira na to hoće li ti glasovi utjecati na rezultate i/ili ishod glasovanja”, istaknuli su.

Glasovi žirija ovih šest zemalja u finalu su zamijenjeni zbirnim rezultatom koji se temelji na zemljama sa sličnim obrascima glasovanja.

Komentari