SJEMENKE IZ RAJA: Čiste crijeva, liječe ‘zatvor’ i uzrokuju brz gubitak kilograma!

Ovo sjeme obiluje korisnim masnoćama koje su neophodne organizmu da apsorbira vitamine topive u mastima (A, D, E i K), koji nam daju snagu i energiju. Chia sadrži veću količinu omega 3 masnih kiselina od lososa. Upravo ove kiseline važne su za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih žila, za pravilno funkcioniranje mozga i ublažavanje upalnih procesa.

Chia sjemenke su vrlo sitne, crne, bijele i tamnosmeđe boje, a potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente. Osim kvalitetnih bjelančevina i antioksidansa, ova je biljka dragocjen izvor minerala (mangan, kalcij, fosfor, kalij, magnezij, natrij, željezo, cink), kao i vitamina, naročito C, E i B kompleksa.

Svrstava se u zdravu hranu i zato što za njen uzgoj nisu potrebni insekticidi, jer je otporna na štetočine. Zato je jedna od najčistijih i samim time najzdravijih biljaka.

Štite srce

Svakodnevna uporaba chia sjemenki korisna je za srce, što se najviše duguje visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i od svih upalnih procesa, razvojnih poremećaja, artritisa, demencije, depresije, astme…

Pospješuju probavu

Chia sjemenke blagotvorno djeluju na probavu, pomažu kod nadutosti, neuredne stolice i tzv. lijenih crijeva. Samo dvije žlice ovih sjemenki sadrže oko 10 g vlakana, što je trećina potrebne dnevne doze za odrasle.

Vlakna u chia sjemenkama, koja se razlažu u vodi, uvećavaju volumen i prave supstancu nalik gelu koja poboljšava rad cijelog probavnog sustava.

Tako se smanjuje i rizik od raka debelog crijeva. Uspješno eliminiraju toksine iz probavnog trakta zbog čega ih nazivaju čistačem crijeva. Ne sadrže gluten, tako da se preporučuju osobama koje su preosjetljive ili alergične na njega ili pate od celijakije.

Kao prava riznica proteina i vlakana, uz veliku sposobnost apsorbiranja vode, chia sjemenke dugo daju osjećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma. Usto, visok sadržaj bjelančevina osigurava dodatnu energiju i fizičku izdržljivost. Sadrže vrlo mali postotak ugljikohidrata.


Komentari