‘RUJANFEST’ OBJAVIO IMENA IZVOĐAČA: Hoće li ‘festival cajki’ uspjeti u Zagrebu, za razliku od Splita? (FOTO)

Foto: Vedran Tolić
Organizatori Rujanfesta objavili su poneka imena ovogodišnjih izvođača, a nismo mogli ne primjetiti kako je broj pjevača folk muzike veći od onog zabavne.

Na sam spomen cajki, pravome “Rvatu” podiže se kosa na glavi. Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da je ta vrsta glazbe trenutno jako popularna i puni klubove diljem zemlje, pa i našeg lijepog Zagreba.
Prisjetimo se nedavnog debakla “festivala cajki” u splitkoj Spaladium areni. Naime, 12 zvučnih imena turbo folk scene nije uspjelo napuniti ovu građevinu, no isti ti pjevači kroz mjesec ili dva, a neki i skorije nastupit će u istome tome gradu, gdje će se tražiti karta više za njihov nastup u gradskim klubovima.
Što znači ta situacija? Pjevači lakih nota s one strane Drine dobri su vikendom u klubovima i raznim kafanama, ali kada nastupaju u većim dvoranama treba najaviti bojkot.
Zašto se organizatori onda upuštaju u organiziranje takvih događaja koji će svakako propasti? Vjerujemo da ni njima nije jasno zašto cajke prolaze svakog vikenda, ali eto sada nije uspjelo. Interesa publike ima (dakako one mlađe), pa vjerujemo da je kategorizacija “naših” i “vaših” pjevača učinila svoje, jer danas je podijela na lijeve i desne jasnija nego devedesetih.
Rujanfest
Rujanfest
Zanimljiva je činjenica kako su i organizatori ovogodišnjeg izdanja Rujanfesta, koji se već godinama održava na livadi pored shopping centra West Gate u Jablanovcu, nakon što ih je Milan Bandić “protjerao”, odlučili kako će većina izvođača ove godine biti upravo iz Srbije. Tako su do sada objavili petero izvođača, od kojih, osim Jole koji je “naš”, društvo će mu raditi pop pjevač Željko Joksimović, stari narodnjak Haris Džinović, pjevač predivnih baladi Saša Matić, a prvi put će se na festivalu predstaviti i folker Aca Lukas koji je redovni gost zagrebačkih noćnih klubova, a sada će se predstaviti i većem broju publike.
Rujanfest
Rujanfest
Prisjetimo se kako je prošle godine na ovom festivalu zapjevao i Marko Perković Thompson, kojeg se često proziva kako poziva na mržnju u svojim pjesmama prema pripadnicima srpke narodnosti. Ukoliko on bude pjevao i ove godine u društvu nevedenih pjevača, ovaj festival postat će pravi miš maš glazbenih ukusa.
No, hoće li? Hoće li ovaj festival koji je nekad okupljao najzvučnija imena hrvatske estrade, sada imati jednako veliki broj posjetitelja kao i prijašnjih godina? E pa vrijeme će pokazati. Mogu li zapravo cajke proći u Zagrebu, za razliku od Splita?


Komentari